От догодина ваксинират безплатно възрастните хора срещу пневмококови инфекции

Публикувано на чт, 5 окт. 2023
158 четения

От 1 януари 2024 г. се въвежда нова безплатна ваксина за лица на и над 65-години. Тя е срещу пневмококови инфекции и е в рамките на Националната програма за ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококовите инфекции. Това стана ясно по време на обучителен семинар в Регионалната здравна инспекция във В. Търново относно националните програми за ваксинопрофилактика. Целта на новата ваксина е поетапно да бъдат обхванати хората на и над 65-годишна възраст, като с приоритет са лицата с хронични, белодробни и сърдечни заболявания, което ги поставя в риск от тежко протичане при подобна инфекция. Всички лица, които искат да се ваксинират трябва да се обърнат към личния си лекар.
Ваксината срещу пневмококови инфекции е безплатна за пациентите и се поставя през цялата година и е еднократна. Може да се приложи и едновременно със сезонната противогрипна ваксина.
Сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 г. са пневмококовите инфекции. Пневмококът е един от главните причинители на придобитата в обществото пневмония, бактериален менингит, отит на средното ухо. Засегнати от пневмококовите инфекции са всички възрастови групи, но най-голямо е въздействието им при възрастните хора с придружаващи хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания. Заболяемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, но се регистрират случаи през цялата година. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, включително грипът, са фактор, който благоприятства възникването на пневмококови инфекции. Възможно е при едно и също лице едновременно да бъдат регистрирани и двете инфекции, посочват специалистите. Смъртността при инвазивните пневмококови заболявания е висока, като в групата на възрастните над 65 г. достига до 80 %. За това допринася и увеличаването на резистентните към антибиотици пневмококи. Установено е, че в България 70 % от починалите от пневмония през последните 10 г. са лица над 60 г., което на фона на прогнозираното застаряване на населението на страната очертава значително социално значение на проблема.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново