Още 620 000 лева от хазната за новия лъчетерапевтичен блок на онкологията

Публикувано на чт, 19 февр. 2015
370 четения

Общината във Велико Търново дава още 620 000 лв. за изграждащия се нов лъчетерапевтичен блок на онкологията. Това съобщи по време на заседание на общинската здравна комисия Мариела Цонева, шеф на дирекцията за общинско развитие. Тя припомни, че през 2011 г. Общинският съвет е гласувал 3 624 000 лв. собствен принос към проекта за изграждане на новата медицинска инфраструктура, който общо струва 10 124 247 лв. Самото строителство се е забавило с една година поради обжалване на търга и договорът за изпълнение и оборудване е удължен до август 2015 г. През това време е поръчан по-висок клас оборудване, което изисква допълнителни средства. Това води до промяна в техническото проектиране, тъй като новата апаратура изисква по-висока лъчезащита, която да отговори на новите стандарти, регламентирани през 2012 г. Всичко това рефлектира върху бюджета на проекта, който изисква допълнителни средства, обясни Цонева.
Доставката на апаратурата се движи в срок и първите части пристигат на 4 и 5 март 2015 г., а крайният срок е 20 март, заяви още шефката на дирекцията. За да не се спира работата, ние трябва да имаме този ресурс от 620 000 лв., който ще бъде поискан от фонд “Флаг”.
На заседанието на комисията стана ясно, че великотърновската онкология ще разполага с един от най-модерния засега в страната линеен ускорител, който в момента се произвежда в Англия по поръчка на шведската фирма “Електа”. В тази връзка пациентите могат да разчитат на качествено лъчелечение.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново