Онкологичният център получи дарение на болнично обзавеждане от Швейцария

Публикувано на вт, 21 Апр. 2015
530 четения

В присъствието на кмета Даниел Панов, дарение от болнично обзавеждане и офис оборудване получи вчера от Швейцария Онкологичният център във Велико Търново. То включва модерни 35 легла с чупещи рамена, 35 шкафчета и 45 матрака и е осигурено от сдружение “Солидарност Швейцария – Източна Европа”. За дарението лично са съдействали кметът на общината Даниел Панов и посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева.
Дарението се придружава от Боряна Налетова, представител на сдружението за България, която вчера лично присъства при разтоварване на болничния инвентар. Тя разказа, че тяхната организация е доброволна и е основана 2005 г. В нея членуват около 40 швейцарци – лекари, полицаи, фермери, шефове на фирми, пенсионери. Те се събират доброволно и идват от 200 км, за да товарят тировете с дарения. Финансирането на сдружението става от членски внос и спонсори, а болничното оборудване се предоставя безвъзмездно от швейцарски болници, в случая за великотърновската онкология от лечебните заведения в Олтен и Солутерн. В рамките на два месеца в тях са освободени 230 легла, които предоставихме на болници в България. Всяка седмица за нашата страна потегляше по един тир, като дарихме оборудване и на стационарите в София, Стара Загора, Бургас, Габрово, Ловеч, Плевен, Троян, Трявна и на МОБАЛ във Велико Търново, която също получи 45 легла и 45 шкафчета разказа Налетова. И допълни, че сдружението в Швейцария има стотици съмишленици, които сами товарят оборудването и са много мотивирани да помагат на България, заедно с посланик Меглена Плугчиева.
Управителката на онкологията д-р Мария Рачева допълни, че оборудването ще бъде за новия лъчетерапевтичен център, който скоро ще бъде готов до края на април, а през май започва обучение на персонала. Надяваме се най-късно от 15 юни да лекуваме първите пациенти, каза още д-р Рачева.
Новата лъчетерапевтична база има 40 места, като дарените легла ще осигурят много добра грижа за пациентите. Освен с новата апаратура, която включва линеен ускорител, брахитерапия, скенер със симулатор и нов рентген, леглата ще допълнят лечението, тъй като създават комфорт на отделния орган, който се облъчва. Затова тези легла са много подходящи за това и ние сме много благодарни на швейцарското сдружение за дарението, заяви управителката.
Що се отнася до офис оборудването, то ще послужи на помещенията за планиране на апаратурата. Д-р Рачева припомни, че белодробната болница “Д-р Трейман”, на която тя е управител, също има нужда от подобни легла. В тази връзка Боряна Налетова обясни, че всяка година сдружението финансира два транспорта с дарения, но ако доброволците и спонсорите съберат повече пари, най-рано наесен може да тръгне и трето дарение за Велико Търново.
Вчера д-р Рачева припомни, че новият лъчетерапевтичен център се изгражда по европейски проект и струва над 10 млн. лв. От тях над 3,6 млн. са собственият принос на общината.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново