Около 95 % от населението в областта има задължителни имунизации

Публикувано на ср, 24 юни 2015
450 четения

Около 95 процента е ваксиналното покритие със задължителни имунизации на деца и възрастни във Великотърновска област, съобщи д-р Веска Войчева, шеф на дирекцията за надзор на заразните заболявания при Регионалната здравна инспекция. Според нея този показател е много добър, тъй като ваксините по държавния имунизационен календар предпазват от тежки заразни болести, каквито в областта няма. Има и мигриращи деца, които се стараем да издирваме и да ги имунизираме. Миналата година няма наказан лекар, който по негова вина да не е имунизирал пациентите си.
Положителен е фактът, че има все по-малко деца, на които имунизациите се отлагат заради медицински показания, каза още д-р Войчева. Има възрастни хора, които подлежат на задължителни имунизации против тетанус и дифтерит. От 25-годишна възраст на всеки 10 г. до живот те трябва да бъдат имунизирани. Във връзка с това от РЗИ правят редовни проверки на ваксиналното покритие на населението. Ние издирваме здравнонеосигурени граждани и с писма ги каним да дойдат в РЗИ, за да бъдат имунизирани. Ваксината е безплатна, но за манипулацията се заплаща 2 лв.
Д-р Войчева не скри, че има майки, които отказват задължителните ваксини за децата си. Говоря с тях, убеждавам ги, но е много трудно. Родителите се информират от интернет и твърдят, че се страхуват от ваксините, които могат да разболеят децата им и всяко банално неблагополучие го отдават на имунизациите. За м. г. 24 майки са глобени в тази връзка, като глобата е 50 лв.
Въпреки кризата с ваксините в страната, ние нямаме пропуски, нямаме забавяне или отлагане на имунизациите при децата до една година, подчерта д-р Войчева. Справка през май сочи, че при личните лекари се намират 628 дози с шесткомпонентна ваксина за бебетата. Същевременно е получено писмо от МЗ, че при недостиг може да се прилага петкомпонентна ваксина, плюс отделна имунизация за хепатит В, което дава същия ефект както при шествалентната ваксина, но бебетата се бодат два пъти. В момента имаме 537 дози от петкомпонентната ваксина, посочи д-р Войчева. Връщаме се назад в годините, когато нямаше поликомпонентни ваксини и децата се обождаха многократно, но това е временно, убедена е д-р Войчева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново