Община Велико Търново финансира 25 семейства за ин витрото

Публикувано на ср, 24 апр. 2024
95 четения

25 семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, от населените места в община Велико Търново ще бъдат подпомогнати с общинско финансиране за ин витро изследвания и процедури, свързани с лечението на безплодие.
Размерът на финансирането ще бъде до 2000 лв. на одобрен кандидат, а средствата са от перото за целеви разходи по бюджета за 2024 година, съгласно общинската програма за асистирана репродукция. По-голямата част от лицата, които ще бъдат подпомогнати, са от Велико Търново, но има още семейства и от Килифарево, Русаля, Самоводене и Дебелец.
Общинската програма за асистирана репродукция стартира през 2011 година като през първата година бяха отпуснати 30 хиляди лева. С тях бяха подпомогнати 16 двойки и семейства с репродуктивни проблеми. В годините досега са подпомогнати над 140 семейства, някои от които над два пъти.
Два коледни благотворителни бала през 2011 и 2016 г., организирани от кмета на Общината, също бяха посветени на каузата за подкрепа на двойки и семейства с репродуктивни проблеми. Събраните на тях средства бяха в размер на повече от 21 хил. лв.
За годините, през които е била реализирана програмата, са се родили успешно 54 бебета, от които 10 двойки близнаци.
И. ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново