Нови случаи на туберкулоза са регистрирани за седмица

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
475 четения

Нови трима души с туберкулоза са регистрирани през изминалата седмица в областта. Двама от тях са от община В. Търново, а третият е от община Г. Оряховица. Седмица по-рано бяха засечени други трима болни, а от началото на годината по данни на РЗИ са регистрирани общо 8 души с туберкулоза.
Заболяването засяга главно дихателните органи (90 % от случаите), но се развиват и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина и др. Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път.
Симптомите са кашлица, храчки, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица, отслабване на тегло. Лечението на туберкулоза е безплатно, независимо от здравния статус на болния.
През изминалата седмица в областта са регистрирани също 33 случая на варицела и един на скарлатина, двама са болните от ентероколит, отчитат от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново