Нови грипни вируси ни нападат тази зима

Публикувано на вт, 29 сеп. 2015
648 четения

Нови грипни вируси ни нападат до месец, а епидемия се очаква в края на януари и февруари догодина, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. За “Янтра ДНЕС” той обясни, че единият се казва “Швейцария” -AH3N2, където е открит преди две години. През последните години той набира скорост и епидемията в някои европейски страни е предизвикана от него. Предполага се, че тази година влиянието му ще е още по-голямо, но е непознат за България.
Другият вирус не е нов и е познат от 2009 г., казва се “Калифорния” – AH1N1. Разбира се, за това време щамът се е модифицирал, но колкото това се задълбочава, става по-опасен, каза д-р Кунчев. От другите вируси, тип В, има ново име, “Пукет”, има го за първи път у нас. Но грипните вируси се променят всяка година, появяват се нови щамове. Затова най-сигурният начин на защита си остава ваксината, която е включила новите грипни вируси. Това важи особено за децата и възрастните, които нямат добра имунна система. При грип обаче антибиотиците не помагат. Ако има усложнения като бактериална инфекция, да, иначе човек с тези лекарства само се трови, е категоричен главният епидемиолог на страната.
Като профилактика срещу грипа д-р Кунчев препоръча и стриктната хигиена, която трябва да се спазва и през цялата година. Всички вируси най-много обичат мръсните ръце. Затова редовното им миене и използването на антибактериален гел е много важно. Втората профилактика е да се избягват масовите колективи, тъй като вирусите се разпространяват по въздушно-капков път.
Д-р Кунчев съобщи и за друга опасност – агресивният корона вирус, който е близо до страната ни. Вече има по един болен в Турция и Гърция. Корона вирусът причинява т.нар. заболяване Близкоизточен респираторен синдром. Огнището се намира в Саудитска Арабия, която не е много близо до нас. Но ако разпространението е като при грипа, тогава има опасност за нас. Тази потенциална заплаха се засилва след проведения хадж в Саудитска Арабия миналата седмица, където на поклонение в страната отиват милиони мюсюлмани от цял свят, включително и от България.
От старта на заболяването през миналата година в арабската държава досега заболелите са 1545 души, като една трета от тях са починали. Така смъртността е над 30 %. Болестта се е разпространила в ОАЕ, Катар и Йордания, а в Европа – в Англия, Франция и Германия има 8 болни, от които 5 са починали.
Според д-р Кунчев се смята, че източникът на БИРС са заразени камили. Има много болни, които не са имали досег с тези животни и разпространението на заразата се засилва. Не може да се прогнозира дали ситуацията ще се повтори като с респираторния синдром в Южна Корея, причинена също от корона вирус.
Корона вирусът се предава по въздушно-капков по-тесен контакт и при струпване на много хора заразяването е сигурно.Затова при пътуване със самолет или в пространства с много хора трябва да се вземат предпазни мерки. Може да се носят хирургически маски.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново