Нови 20 медици от областта искат да работят в чужбина

Публикувано на пт, 5 Дек. 2014
1049 четения

Нови 20 медици от областта са поискали да работят в чужбина, съобщи Жана Павловска, председател на Регионалната колегия на Асоциацията на специалистите по здравни грижи във Велико Търново. Сред тях са медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти и зъботехници. Вече са издадени регионалните удостоверения от колегията, които са необходими за напускане на страната. Макар че броят на презаверените (окончателни) удостоверения не е ясен, тревожната тенденция на изтичане на кадри се задълбочава. Проблемът е, че нови кадри почти не идват. С години работни места остават свободни.
Стряскащата статистика сочи, че за последните десетина години от Великотърновска област са напуснали около 500 специалисти по здравни грижи, каза още Павловска. Причините са различни – медици се пенсионират, други се преместват на работа в други области, а трети заминават в чужбина. Средно годишно подписваме около 20 удостоверения за работа в чужбина, което означава, че за тези години да работят в други държави са пожелали над 200 медицински специалисти. Отдавна не се изпълняват европейските изисквания на един лекар да се падат по две медицински сестри, но пък и лекарите намаляха, обясни регионалната председателка. Тя посочи, че младите сестри, които са бакалаври, нямат проблеми с дипломите в чужбина, където им ги признават и работят по специалността си. Но по-старите работят като болногледачи или в социални домове, тъй като образованието им не е признато.
Последните години все повече специалисти по здравни грижи работят в Турция, тъй като заплащането е много добро. Наши кадри има също в Германия, Великобритания, Италия, Гърция, Испания, Холандия, Австрия, където българските медици също са добре платени. Напоследък кадри от региона се насочват и към скандинавските държави, коментира Павловска. Тя уточни, че сега съсловието много се надява на новото ръководство на здравното министерство, което да проведе наистина здравната реформа и да спре гурбета на българските медици.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново