Нов Дневен център за възрастни с увреждания бе открит във В. Търново

Публикувано на пт, 3 Юли 2015
2128 четения

Базата разполага с уютна дневна, столова, различни зали, ателиета и кабинети.

Потребителите на центъра спортуват на фитнес уредите.

Нов Дневен център за възрастни с увреждания бе открит тържествено вчера във Велико Търново. Социалните услуги в него се управляват от фондация “Милениум”, а капацитетът е за 25 души. Дейността се финансира от държавата, а центърът се намира на ул. “Поп Харитон” (над старата автогара).
Лентата прерязаха Росица Димитрова и Мая Пешева, директорки на общинската и държавната социална служба във Велико Търново. На тържеството присъстваха шефове на социални структури, приятели, неправителствени организации и потребители. Директорката Незабравка Раева обясни, че центърът като база е нов, но услугата е разкрита още през 2008 г. във Вонеща вода. Тогава фондацията превозваше потребители от Велико Търново, Дебелец, Килифарево и района всеки ден, докато сега транспортът е отпаднал и хората идват сами. Новата база е много подходяща и за децата с увреждания до 18-годишна възраст, защото, като напуснат детската институция, може да се възползват от нашите услуги, допълни Раева.
Росица Димитрова съобщи, че на 8 юли от 18,30 часа Общината ще направи среща с родителите на деца с увреждания, за да се промотират възможностите на действащите центрове за деца и възрастни с увреждания в града.
Центърът разполага с дневна и столова. Има зала за рехабилитация, шивашко ателие, компютърен кабинет, стая за психотерапия, кът за социални дейности и др. Назначени са социален работник, медицинска сестра и санитарка. В момента потребителите са 20, някои от тях посещават услугата от самото ѝ създаване.
Арт терапията на центъра във Вонеща вода стана известна в цялата страна с шивашкия модел “пачуърк” – покривки, одеяла, спални торби и аксесоари, изработени от кръпки. Тази терапия сега продължава и в новата база.
Мария Лазарова има увреждания на краката и откакто посещава рехабилитационната зала се чувства по-добре. Тя живее над нова болница, но идва с автобус. Иванка Йорданова е потребител от 3 г., но предпочита да прекарва времето в ателието по арт терапия. Дизайнерката Елица Кернова е любимката на потребителите. Заедно с нея те усвояват техниката “декупаж”, “папие маше”, бродиране с метален конец и др, чрез които се изработват различни предмети и картини. От стари вестници правим фруктиери и панери, изработваме оригинални игленици. Центърът вече е превърнат в атрактивна изложба от уникални пана, картини, инкрустирани вази, цветя, плодове, рисувано стъкло.
Във фитнес залата рехабилитаторката Елена Илиева ни споделя, че нейните момчета и момичета не познават думите “Не мога”. Всеки има различни увреждания, знае си уреда и има успехи. Дълги години аз съм работила в областната болница, после в градската поликлиника. Тук съм много доволна, защото виждам как нашите хора се подобряват, някои не можеха да вървят, сега стъпват спокойно. Заедно сме постигнали много и продължаваме с голямо търпение и вяра, казва Илиева.
Петя от Дебелец е истинско постижение в работата на екипа. Младата жена страда от умствено увреждане, но вече сама идва с автобус от малкия град и има интелектуален напредък.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново