Неонатологичното отделение във Велико Търново получи нов кувьоз

Публикувано на чт, 17 сеп. 2015
1550 четения

д-р Кина Николова

Кувьозът е дарение от националната благотворителна акция “Жълти стотинки”.

В присъствието на деца от детски градини и от училища във Велико Търново, лекари, администратори и майки, неонатологичното отделение при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” вчера получи официално нов кувьоз за 14 000 лв. Той е дарение от националната благотворителна акция “Жълти стотинки – деца помагат на деца”, организирана от сдружение “Съзидание – 2012”. Дарителската акция се провежда за осми път в страната и тази година кампанията е посветена на Велико Търново. Събирането на средства за неонатологията обаче продължава до края на годината и с парите ще бъде закупен ламинарен бокс, който струва между 15 000 – 16 000 лв. Ако са събрани повече средства, с тях ще се помогне на родилното отделение, заявиха от сдружението.
Д-р Кина Николова, началник на неонатологията обясни, че интензивният кувьоз е от ново поколение на производителите от фирма “Дрегер” и ще се използва за недоносени бебета и такива със здравни проблеми. “Стъклената къщичка”, както децата нарекоха апаратурата, ще доставя и следи жизнените параметри на новороденото, а също и теглото, което е много важно, и вливането на течностите. Началничката припомни, че последният нов кувьоз е бил дарение на естрадния певец Веселин Маринов през 2012. Но останалите кувьози в отделението са на 10 години, а има и такива от 30 години.
В момента в неонатологията под наблюдение са 14 бебета.
Д-р Николова отчете, че броят на кувьозите винаги е недостатъчен, тъй като с тях престояват и доносени бебета, които имат нужда от реанимация и стабилизиране на жизнените функции. Неонатоложката обясни още, че на всеки пет дни кувьозите се почистват основно и се провежда микробиологично мониториране. Така има голям оборот на инкубаторите, както медиците наричат още кувьозите.
От началото на годината във великотърновското родилно отделение са родени 420 бебета, от които 126 деца са преминали през интензивния сектор на неонатологията. От тях 51 новородени са постъпили през спешна помощ и от родилното отделение на Горна Оряховица. Д-р Николова радостна съобщи, че тази година са се родили седем двойки близнаци, а само преди две седмици в неонатологията са се засекли три двойки близнаци. В момента в кувьози са останали близнаците Васил и Станислав, които са родени по 1800 грама.
От няколко години процентът на недоносеност се задържа на 13-14 на сто за Великотърновска област, посочи още д-р Николова. Тя допълни, че неонатологията има нужда още от апарат за обдишване, кувьоз, монитори. При нас се работи интензивно и техниката бързо остарява. В Европа на всеки пет години апаратурата в неонатологията се подменя. Но засега отделението е окомплектовано с всичко необходимо за работа при второ ниво на компетентност.
Йорданка Венкова от името на дарителите обясни, че дарителската акция е дело предимно на децата и кампанията е напълно прозрачна. По този начин те се възпитават на съпричастност, милосърдие и чувство на отговорност. След като закупихме кувьоза, сега в дарителската сметка на сдружението има 4000 лв. Но се надяваме до края на годината да съберем общо 15 000 лв., за да купим и ламинарния бокс, заяви Венкова.
Вчера 6-годишната Рая от детската градина в Първомайци дари торбичка с жълти стотинки на организаторите на благотворителната кампания.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново