Национална кампания за изследване на здравето бе проведена във Велико Търново

Публикувано на чт, 24 сеп. 2015
398 четения

Национална кампания за изследване на здравето на българина бе организирана във Велико Търново. Тя се проведе вчера в парка “Марно поле” под мотото “За нашето здраве”, като гражданите попълваха анкетни карти с 9 въпроса. Сред тях са такива като – дали правят нещо за своето здраве, от какви заболявания се оплакват, как предпочитат да се справят с болестите, приемат ли лекарства, при здравословен проблем дали търсят лекаря си, употребяват ли витамини или хранителни добавки, спортуват ли, пушат ли цигари, пият ли алкохол, как биха подобрили качеството си на живот и др. Отделно всеки може да отговори на тези въпроси онлайн на адрес www.ahd.bg.
С такова изследване обхващаме 10 български града, а инициатор на кампанията е “Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България”, подкрепена от Българския фармацевтичен съюз, обясни Любомир Острев от изпълнителите на кампанията. Той сподели, че досега са обиколили пет областни града и от анкетите е станало ясно, че българинът знае как да подобри здравето си, но почти не прави нищо за себе си. Целта е да започнат профилактика. Според него спортът, здравословното хранене и употребата на хранителни добавки ще измъкнат нацията ни от незавидното челно място в Европа по смъртност от инсулти и инфаркти.
Проучването за здравето на българина вече е преминало през Бургас, Стара Загора, Варна, Пловдив и Русе и резултатите никак не са радващи, отчете Лучана Узунова от изпълнителите. Обобщените резултати показват, че хората страдат предимно от ставни болести, имат висок холестерол, борят се с наднорменото тегло, имат чернодробни проблеми, високо кръвно налягане. И всичко това опира до здравословното хранене, на което повече наблягат по-младите хора, които са по-информирани.
Ще обобщим резултатите от всички анкети в десетте града и ще ги изпратим на здравното министерство. Надяваме се здравните проблеми на българите да влязат за решаване в национални профилактични програми, за да намалее заболеваемостта на болести като хипертония, диабет, рак и други, заявиха изпълнителите на кампанията.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново