Напредва преобразяването на детското отделение в МОБАЛ

Публикувано на ср, 24 май 2023
641 четения

С пълна сила текат ремонтните дейности по обновяване на детското отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Преобразяването на педиатрията е по проект “Светулка” и е на стойност над 400 000 лв. Инициативата обедини усилията на Ротари клуб – Велико Търново, фондация “За доброто” и фондация “Америка за България”. Идеята на проекта, чието начало беше дадено на 6 април т.г., е да се трансформират и преобразят 13 стаи в детското отделение и то да се превърне в среда със съвсем различна философия, извън обичайната болнична обстановка.
В момента изцяло се преустройват помещенията в педиатрията, подменят се електрическата и ВиК мрежи, сменят се настилките, стените и дограмите, монтират се нови климатична и парна инсталации. След това предстои оборудване на стаите и кабинетите с напълно ново обзавеждане. Стаите ще бъдат изрисувани и цветни, за да забавляват и успокояват малките пациенти. Предвидена е и весела зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено и допълнително медицинско оборудване.
Ротари клуб – В. Търново, прие проекта за детското отделение като своя кауза за отбелязване на 85-годишнината си през ноември т. г. Организацията успя да привлече като съмишленици и дарители големи компании и дружества като “Икеа”, търговска верига “Зора”, “Корадо” – Стражица, дружествата “Алумина елит”, “Палком” и др. С щедри дарения вече се включиха членове на Ротари клуб – В. Търново, Сателитен Ротари клуб – Павликени, представители на бизнеса и граждани.
До края на юни трябва да бъде завършен първият етап от ремонта, а до есента ще бъде преобразена и втората част от детското отделение. За цялостната реализация на благородната инициатива, от Ротари клуб – В. Търново се обръщат с призив към всички жители на областта, организации, фирми и институции за подкрепа. Дарения могат да се правят по сметката на Ротари клуб – В. Търново, IBAN: BG47FINV91501017353 128, BIC: FINVBGSF
Първа инвестиционна банка АД, основание – детско отделение. Средства могат да се даряват и пряко чрез контакт с членове на Ротари клуб – Велико Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново