Над 500 великотърновци изследваха безплатно кръвната си захар

Публикувано на пн, 16 Ное. 2015
317 четения

Само в първия час на изследванията, извършвани пред сградата на общината, преминаха 100 души.

Над 500 великотърновци изследваха кръвната си захар миналия петък. Кампанията бе организирана от общината в старата столица и фондация “Диабет”, а скринингът беше безплатен. Само в първия час на изследванията, извършвани пред сградата на общината, преминаха 100 души, а за целта медици използваха специални тестове и глюкомер.
Скринингът беше посветен на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, и медиците споделиха, че такива изследвания вече са извършени в много градове на страната. Резултатите са показали, че 10 % от българите имат повишени стойности на кръвната захар, без да подозират. Затова не бива да се пропуска регламентираният годишен профилактичен преглед, заплатен от здравната каса, който включва и измерване на кръвната захар.
Във Велико Търново, за да покаже своята съпричастност в борбата с диабета, в събота членове на българската диабетна асоциация и техни приятели, облечени в сини тениски, проведоха информационна кампания. Пред МДТ “Константин Кисимов” те привлякоха гражданите със скрининг кръг, хванати за ръце. Флашмобът премина под мотото “Живей активно с диабет”, който е лого на Световната диабетна федерация. Същата вечер крепостта “Царевец” бе осветена в синьо, като цветът обединява всички народи в борбата със захарната болест.
В България разпространението на диабета заема застрашаващи размери и по статистически данни над 500 000 души са с наднормени стойности на кръвната захар. Сериозният проблем е, че 40 процента от тях не знаят, че имат диабет. 75 % от диабетиците пък имат лош метаболитен контрол, което води до сериозни усложнения. Заболяването обхваща всички възрасти, като все повече деца се разболяват от диабет втори тип, характерен при възрастните.
Тревожни са данните и за Великотърновска област. До края на миналата година са регистрирани 13 564 диабетици, с 454 повече от 2013 г., съобщи д-р Красимира Петрова от РЗИ.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново