Над 170 души се включиха в инициативата “Клиника на открито” в парк Ксилифор

Публикувано на ср, 12 окт. 2022
245 четения

Над 170 души се включиха в инициативата “Клиника на открито”, която се проведе в рамките на първия етап на кампанията “Движи се и победи”. Импровизираните кабинети бяха разположени на сцената в парк Ксилифор, а инициативата бе посветена на превенцията на рисковите за хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване), както и на вредните навици като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол.
67 лица се възползваха от възможността да измерят кръвното си налягане, от тях 55 са жени и 12 мъже. При 48 лица са измерени нормални и оптимални стойности, а при 18 е установено повишено кръвно налягане със стойности над 140/90 мм живачен стълб. В “Кабинета за профилактика на затлъстяването” с уред за определяне на телесния състав бяха измерени – Индекс на телесна маса, процент телесни мазнини, процент скелетна мускулатура, метаболитна скорост в покой и ниво на висцеларна мастна тъкан. През “кабинета” преминаха общо 58 лица, от които 4 деца, 45 жени и 9 мъже. След проведеното измерване на база на ИТМ е установено, че 26 лица са с нормално тегло, 28 лица са с наднормено и 4 – с тегло под нормата. Резултатите от измерения телесен състав, както и консултация от експерт по хранене беше дадена на всяко желаещо лице.
При двама души са установени отклонения от нормалните стойности на дишането от общо изследваните 47 лица в “Кабинета за профилактика на белодробни заболявания”.
В рамките на инициативата сред присъстващите деца и ученици в кабинета за профилактика на зависимостите бяха направени демонстрации на пушещата кукла Сю и на алкоочила, симулиращи ефекта на дезориентация, вследствие употребата на алкохол.
В есенния дял на кампанията “Движи се и победи”, която се проведе в събота, от отделните туристически лъчове до парк Ксилифор преминаха общо 267 души, включително и 8 семейства. Най-малкият регистриран участник е 4-годишният Данаил Стоянов от ДГ “Иванка Ботева”, а най-възрастната участничка – Седефка Любомирска на 89 г. от В. Търново.
В кампанията организирано се включиха ученици, педагози и родители от 5 училища в община В. Търново – ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Бачо Киро”, ОУ “Димитър Благоев”, ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Д-р Петър Берон” и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания I и II в старата столица. По традиция първият етап на “Движи се и победи – есен 2022” беше съчетан със спортно-туристически празник в крайградския парк, в който над 150 деца и ученици се включиха в организираните щафетни игри и центрове на предизвикателствата. Победителите в отделните дисциплини получиха награди, а всички участници бяха поощрени с малки подаръци.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново