Над 1200 пациенти годишно обслужва ядрено-магнитният резонанс в областната болница

Публикувано на ср, 20 мар. 2024
359 четения

Ядрено-магнитният резонанс в отделението по образна диагностика на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е единствен в област Велико Търново и обслужва пациентите и от съседните общини, и региони. За година през уреда минават около 1200 души.
„Ядрено-магнитният резонанс в нашата болница отговаря на всички съвременни изисквания за извършването на всякакъв тип магнитно-резонансни изследвания. Магнитно-резонансното изобразяване /магнитно-резонансната томография/ представлява неинвазивно изследване на почти всички органи на човешкото тяло. Използва се силно магнитно поле 1,5 Т, радио-честотни вълни и компютъризиран софтуер, които ни позволяват да се получат детайлни образи на вътрешните структури на тялото. Магнитно-резонансното изобразяване не използва йонизираща радиация за разлика от конвенционалните рентгенови изследвания и компютърната томография, което прави методиката изключително подходяща за скрининг и профилактика. За малките ни пациенти и тези с клаустофобия осигуряваме анестезиологична помощ“, пояснява д-р Димитър Казаков, началник на отделението по образна диагностика.
Всеки лекар специалист вече може да издава направление за ядрено-магнитен резонанс.
Това значително облекчава процедурата и дава много по-лесен достъп на нуждаещите се пациенти до високоспециализираното изследване.
Досега се налагаше пациентите, които се нуждаят от ядрено-магнитен резонанс, да минават през комисия и одобрението на НЗОК.
С въвеждането на новите промени обаче процедурата е облекчена и дава възможност по преценка на лекуващия лекар пациентите да получават направление за изследването.
„Вече всеки специалист в частна, в групова практика, в диагностично – консултативен център има право да издава направления на пациентите за ядрено-магнитен резонанс“ , допълва още д-р  Казаков.
В областната болница се извършват изследвания както с направление, така и чрез заплащане.
Необходимо е предварително записване на телефон 062526606

loading...
Пътни строежи - Велико Търново