Модерна апаратура и квалифициран екип работят в сектора по физиотерапия на “ДКЦ 1 – Велико Търново”

Публикувано на вт, 17 февр. 2015
7270 четения

При голям брой заболявания, освен медикаментозната терапия, е необходимо да се включи едновременно физиотерапия и кинезитерапия – в съчетание или поотделно, препоръчва д-р Ваня Пангелова, началник на сектора по физикална и рехабилитационна медицина при “ДКЦ 1 – Велико Търново”. Обикновено съвместната терапия се прилага, когато има травми, състояния, болка – остра или хронична, оток, хематоми, възпаления и др., но лекарят специалист преценява кога е удачно да се включи кинезитерапия или физиотерапия. При някои заболявания тези методи се включват в остър стадий, те се практикуват и са задължителни също при рани, метаболитни нарушения, диабетни увреди, при нарушена сетивност, нарушена походка, травматични или оперативни ампутации, при променен мускулен тонус, спазми и хипотрофия на мускулите, при ограничена подвижност поради заболявания на ставите, при аномалии и изкривявания на опорно-двигателния апарат и др.
Секторът по физикална и рехабилитационна медицина разполага с 30 апарата, от които 9 нови. Всичките работят много добре и намират приложение при лечението. Два от новите апарати са от серията “Интелект” имат предимство, че там са включени различни видове ток, поради което могат да се правят различни схеми на лечение. Освен това са възможни и индивидуални протоколи за всеки пациент и терапията да се променя в динамика, като се сменя видът на тока, в който болното място се третира. Има възможност лечението да се архивира в компютър.
Електрическият ток се използва при ортопедични и неврологични заболявания, а ефектът зависи от стадия на заболяването и самата болест. Ако тя е от централно нервен произход, лечението изисква повече време. Ако е от периферно естество, но нервът е прекъснат и мускулите не могат да функционират, възстановяването е бавно или частично. Например, при възпаление на лицевия нерв състоянието може да се ликвидира за един или шест месеца. Затова е необходимо пациентите да правят няколко курса на лечение, като всеки от тях продължава обикновено две седмици. Болните идват при нас с направление от личния лекар или специалиста, като имат право на 20 процедури, които се заплащат от здравната каса. Обикновено те се правят по няколко на едно посещение. Ако е необходимо, физиотерапията се повтаря с други направления. А има и платени процедури.
Д-р Пангелова обърна внимание на пациентите, които имат допълнително здравно осигуряване със здравнозастрахователни фондове. “ДКЦ 1” има сключени договори с почти всички фондове и ако пациентите имат в пакетите си физиотерапия и рехабилитация, могат да използват правата си по фонд. Затова всеки е добре да си погледне пакета и нуждите си и при условие, че се осигурява допълнително, може да се възползва от физиотерапията, платена от здравната каса, а след това да продължи лечението и по фонда.
Физиотерапевтичният сектор има и нов апарат за магнитотерапия, който съчетава магнитно поле, топлинотерапия и вибрации. Пациентите са много доволни от резултатите, особено в този сезон, отбелязва д-р Пангелова. И обяснява, че магнитното поле има много приложения и почти няма противопоказания, но в случая въпросният апарат има по-ограничено действие, тъй като се съчетават три фактора и трябва да се прецизира употребата му. Магнитотерапията се прилага при дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, при хронични артрити и артрози, тендовагинити бурсити и др. Хубаво е лечението да се съчетае с медикаменти и физиотерапия едновременно. Обикновено лекари изпускат този момент, изписват лекарства, и ако не мине, пращат болните на физиотерапия. А това е забавяне на лечението и възстановяването, твърди д-р Пангелова. И допълва, че същото се отнася при заболявания на уши, нос и гърло, гинекологични, хирургични, панарициум, рани, хидрозаденит, фистули, циреи и др.
При нас се лекуват също мъже с простатити и незадържане на урина (инконтиненция), която се среща при деца и възрастни. Тъй като този проблем трудно се преодолява, особено при децата, в него са ангажирани педиатър, психиатър и физиотерапевт.
Д-р Пангелова разказва, че има пациенти и със синдром на Зудек, а това е усложнение след счупване на ръката, обикновено над китката. Тогава се появява оток и силна болка, минава много трудно и бавно. Но ние имаме апарат, който повлиява много добре този синдром, който отзвучава с времето.
Във физиотерапията лекуват с нагревки и дихателна гимнастика също отоларингологични заболявания, белодробни възпаления, астми, кожни проблеми, състоянието на които се облекчава. Става въпрос за екзема, псориазис, акне, склеродермия, алопеция, белези. Физиотерапията има успехи и при стерилитет. Затова е добре да се опита този класически метод на медицината, преди да се пристъпи към другите алтернативни възможности.
Успешно лекува и херпес зостер, а това е болезнено заболяване. Върху кожата се появяват обриви с мехурчета, които по-бързо заздравяват, ако се приложи физиотерапия.
Често има нужда от физиотерапия при новородени, тъй като от самото раждане може да се получи хематом от закъсване на нервни влакна на шията. Колкото по-бързо се направи физиотерапия и масаж, толкова по-бързо проблемът се отстранява. Лекарства също се използват, но една консултация за бебето с физиотерапевт никак не е излишна. Защото, ако не се вземат мерки навреме, главата на бебето остава изкривена. После може да се наложи операция. До 20-ия ден след раждането на такова дете с родова травма е най-добре да се започне подходящо лечение.
Същото се отнася и за друга травма при раждането, където раменният сплит е наранен. Целта е да се събуди този участък от нерва, който не функционира поради родовата увреда. Бебето трябва да започне да движи само ръчичката, преодолявайки болката в резултат на масажите. Не трябва да се допуска атрофия на мускула, а това може да стане, ако родителите изчакват и не търсят бърза медицинска помощ. При нас са идвали и бебета с по-забавено моторно развитие, като с определени масажни похвати ние стимулираме и укрепваме мускулатурата на гърба, врата и крайниците, казва д-р Пангелова. И уточнява, че тук е мястото на рехабилитацията и кинезитерапията, а в сектора, освен че се лекува с модерна и нова апаратура, работи квалифициран персонал. Радостното е, че при нас има млади, амбициозни и квалифицирани специалисти, от които пациентите са много доволни. И в тази връзка шефката на сектора представя още два нови апарата – с ултрависокочестотни токове и радар, които намират голямо приложение при неврологични, ортопедични, гинекологични заболявания, даже се прилагат и антицелулитни програми. Има още две нови физиотерапевтични лампи – кварцова и солукс за акупунктура и лазертерапия, като се използват за лечение на ставни и възпалителни заболявания, включително и пост инжекционни инфилтрати. Кварцовата лампа се употребява предимно при херпес зостер, кожни заболявания, остеопороза, рахит и др. Екипът работи и с нов лазер, който има топлоскопски датчик, който дава звуков сигнал, когато попадне в болезнена точка. По този начин много точно се диагностицира болното място. Лазерът се използва при възпалителни заболявания, болкови синдроми, за бързо заздравяване на рани.
Досегашната апаратура в никакъв случай не е остаряла и методиките на лечение не са отпаднали, добавя д-р Пангелова. Ние имаме гаранционен сервиз, който преглежда апаратите периодично и те работят много прецизно, което е важно за лечението.
Що се отнася до кинезитерапията, нямаме нови уреди за пасивно раздвижване, но пък имаме такива за активна рехабилитация. Т.нар. клетка на Роше замества всички фитнес уреди. В нея пациентът ляга на кушетката и съответният крайник са закача с въженце и тежести по определен начин. По този начин може да се тренира само ставна подвижност или определени движения.
Важно е да се знае, че физиотерапевтичните процедури имат ефект на натрупване, отбелязва шефката на сектора. В началото може да няма подобрение, но след това то се засилва. При някои пациенти този ефект се появява едва след прекратяване на лечението. Макар физиотерапията да лекува успешно много заболявания, има и някои противопоказания. Това са онкологичните болести, при които се използва кинезитерапия за подобряване на функцията на опорно-двигателния апарат. Хората с активна туберкулоза, остри фебрилни състояния, тежки сърдечни увреждания и поставени кардиостимулатори също не бива да използват физиотерапия.
Телефони за връзка на регистратурата на “ДКЦ 1” 0879/002 239, 0878/621 975, 062/621 960, 062/621 842

Заболявания, които се лекуват с физиотерапия и кинезитерапия, едновременно с медикаментозна терапия

Ортопедични и травматични заболявания
Вродена дисплазия, сублуксация и луксация на тазобедрената става. Също вродени криви ходила, плоскостъпие, крива шия, изкривяване на гръбначния стълб, остеопороза, деформация на прешлени, асептични некрози, синдром на м. Тибиалис интериор, контрактура на Дюпюитран, “тенис-лакът”, миофасцит и миалгия, тендинит и тендовагинит, периартрит на раменната става, периартрит на тазобедрената става, остеоартроза, синовит, артрит, остеоартрит, остеомиелит, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, подагрозен и псориатичен артрит, луксации, фрактури, дисторзии, синдром на Зудек.
Хирургични заболявания
Постинжекционни инфилтрати, контузии, хематоми, рани, абцес, флегмон, фоликулит, фурункул, хидраденит, панарициум, фистули, простатит, инконтиненция на урината.
Неврологични заболявания
Преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, мозъчев инсулт, болест на Паркинсон, множествена склероза, енцефалит, полиомиелит, детска церебрална парализа, невралгии, цервико-брахиален радикулит, поясно-кръстцов радикулит, интеркостална невралгия, невралгия на периферни нерви на крайници, дископатия и състояние след операция по повод дискова херния, фантомни болки, полиневропатия, травми на периферни нерви, мигрена, родова травма на раменния сплит, прогресивна мускулна дистрофия, миастения гравис, латерална амиотрофична склероза, неврална мускулна атрофия, болест на Фридрайх.
УНГ заболявания
Когато пациентът има температура, пропуска процедурите на този ден. Лекуват се екзема и цирей във външното ухо, остър отит, катар на Евстахиевата тръба в средното ухо, Мениеров синдром, отосклероза, неврит на слуховия нерв във вътрешното ухо. Освен това и ринит, хипосмия и аносмия, фурункул, синуит, тонзилит, фарингит, ларингит.
Белодробни заболявания, като при температура се пропускат процедурите на този ден
Трахеит, бронхит, пневмония, ХОББ, белодробна астма, белодробен емфизем, бранхиекстазна болест, белодробен абцес, плеврит.
Кожни заболявания
Екзема, псориазис, херпес зостер, акне вулгарис, склеродермия, алопеция ареата, невродермит, белези.
Акушеро-гинекологични заболявания
Вулвит, вулвовагинит, бартолинит, аднексит, ендометрит, параметрит, стерилитет, галактостаза, рагади на гръдните зърна, мастит, следоперативни усложнения – дълбоки хематоми и възпалителни инфилтрати, ретенция на урината.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново