Мобилни екипи за протези консултират безплатно пациенти от областта

Публикувано на вт, 17 февр. 2015
552 четения

Мобилни екипи за протези и ортези от Медико-техническата лаборатория в София консултират безплатно пациенти от Великотърновска област, съобщи Надежда Георгиева от офиса на лабораторията. Целта е да се улеснят трудноподвижните хора и тези, които живеят предимно по селата и нямат възможност да отидат до столицата, където се изработват протези.

Георгиева обясни, че от услугите на мобилните екипи могат да се възползват пациенти, които се нуждаят от изработване или ремонт на индивидуални протези, ортези (шини), коригиращи корсети за гръбначни изкривявания и др. Със специален скенер се взимат необходимите мерки за протезата, а специалистите обясняват какъв да бъде видът на материала на медицинското изделие. След това то се изработва в Медико-техническата лаборатория в София и се доставя безплатно. Важно за изработката на коригиращите корсети е пациентите да бъдат диагностицирани предварително от лекари специалисти и да разполагат с рентгенова снимка, за да се гарантира качествена изработка. В мобилната лаборатория могат да се извършват също технически ремонти на протези и ортези.

Пациентите могат да си поръчат на място и ортопедични стелки или обувки. Лабораторията разполага и с тензометрична мобилна установка за анализ на индивидуалния модел на походка и за диагностициране на деформацията на сводовете на стъпалата на хора. След изработване на стелките или обувките те се доставят обратно на място. Услугата също е безплатна.

Мобилната лаборатория работи с Агенцията за социално подпомагане, която заплаща до определена стойност помощните медицински изделия. За поръчки пациентите могат да си запишат час на тел. 02/856 50 38 и 0887 925 725. Посещенията се извършват по предварително изготвен график.

Надежда Георгиева отчете, че за миналата година 53 пациенти от Великотърновска област са си поръчали протези и ортези. Над 20 от тях са обслужени на място от мобилни екипи.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново