Мерят безплатно кръвното налягане в центъра на В. Търново на 12 май

Публикувано на пт, 12 май 2023
158 четения

Община В. Търново за пореден път се присъединява към националната скринингова кампания под надслов “Измерване, което спасява живот. Твоят”, организирана от Българската лига по хипертония през настоящия месец. Тазгодишното издание на инициативата “Май месец за мерене” е шесто поред.
Скринингът за безплатно измерване на кръвно налягане ще се проведе на 12 май (петък) от 10,00 до 16,00 ч. на тротоарното пространство между Съдебна палата и “Скай Център”. Всяка година кампанията се реализира с помощта на бъдещите медици от Асоциация на студенти по медицина и клонове на Български червен кръст.
С кампанията на Българската лига по хипертония България е включена в първото по рода си клинично проучване на Световната лига по хипертония за ранна превенция и детекция на предсърдно мъждене като основен рисков фактор за инфаркт и инсулт.
“Май месец за мерене” има за цел да повиши обществената осведоменост и да подчертае важността на измерването на кръвното налягане. Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от ЕС е между 30 и 45 %. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.
По време на предходните 3 години на скрининговата кампания “Май месец за мерене” в България – 2019, 2021 и 2022 г., са скринирани над 10 000 българи. Според обработени данни от тези измервания през 2022 г. участие са взели над 4027 български граждани в 16 областни града на средна възраст 61,7 г. Данните показват нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като млади мъже и жени на средна възраст 35-65 г. и липса на адекватен контрол на кръвното налягане, независимо от провежданата терапия при хората с повишени стойности с кръвното налягане. Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на редовно измерване на кръвното налягане, посочват от Българската лига по хипертония.
Тази година амбицията е да се проведе най-мащабното до момента издание на националната здравна кампания “Измерване, което спасява живот. Твоят”, като тя ще се реализира във всички 28 областни града и общо 37 локации за скрининг на територията на България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново