Медицинските сестри искат увеличаване на заплатите

Публикувано на чт, 4 Дек. 2014
705 четения

Медицинските сестри от областта искат увеличаване на заплатите и в тази връзка регионалната колегия е подкрепила писмото на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за среща със здравния министър д­р Петър Москов, съобщи Жана Павловска, председател на колегията. Тя уточни, че сестринството у нас има доста проблеми, които от години не са решавани, и ако това продължава България ще остане без специалисти по здравни грижи, които заминават на работа в чужбина.
В момента средната заплата на медицинските сестри в областта е около 500 лв., но тя в никакъв случай не може да ги задържи да останат на работа тук, коментира Павловска. За да има мотивация, възнаграждението не бива да бъде по­малко от три минимални заплати. Това може да стане, като се направи остойностяване на сестринските грижи, за което е необходима промяна в Закона за здравното осигуряване. Освен това от години настояваме да бъдем равноправен партньор при договарянето на националния рамков договор, припомни тя. В миналото България имаше републиканска главна сестра в здравното министерство, която наблюдаваше изпълнението на държавната политика по отношение на здравните грижи, каза Павловска. Според нея този статут трябва да бъде възстановен, а също и регламентиране на продължаващото обучение на специалистите по здравни грижи.
Около 1000 медици членуват в регионалната колегия на асоциацията на Велико Търново. Бяхме повече, но постоянно намаляваме, заяви Павловска. Тя работи като старша акушерка в АГ отделението на областната болница. През 2014 г. досега при нас са се родили 550 бебета и едва ли ще достигнем 600. Преди няколко години новородените са били между 720-770, отчете старшата акушерка.
Вася ТЕРЗИЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново