Личните лекари искат да работят и като специалисти

Публикувано на пт, 25 сеп. 2015
733 четения

Настояваме да работим и като специалисти по вторите си специалности, заявиха от Областното сдружение на общопрактикуващите лекари във Велико Търново. Писмо, в което са посочени и други искания, свързани с новото договаряне на рамковия договор за 2016 г., лекарите са изпратили до здравното министерство и НЗОК, откъдето се надяват на подкрепа.
Шефът на сдружението д-р Христо Димитров обясни, че става въпрос за тези негови колеги, които освен обща медицина имат специалности по педиатрия, вътрешни болести, кардиология и др. Сега те трябва да пращат пациентите си при съответните специалисти с талони, да ги разкарват по няколко пъти, докато могат самите те да ги лекуват като специалисти. Това ще спести на болните време и допълнителни разходи, а за нас ще е по-добре, че ще можем да упражняваме специалността си. При този недостиг на лекари смятаме, че това е разумно предложение, което да влезе в сила догодина, коментира д-р Димитров.
Шефът на джипитата посочи още, че не са съгласни средства от доболничната помощ да се пренасочват към болниците, за да се спасява недостигът на пари за лекарства. Според д-р Димитров трябва да се премахне този парадокс да не достигат талони за специалисти и изследвания, а после, като бъдат превишени регулативните стандарти, здравната каса да глобява общопрактикуващите лекари за надлимитната дейност. Има случаи, когато колегите икономисват талони, за да не бъдат глобени после, като по този начин се оформя нереален излишък от пари, който е пренасочен за болниците.
За пореден път джипитата предлагат да се разшири обхватът на диспансеризацията в рамките на тяхната компетентност. Лекарите посочват, че става въпрос за ревматологичните заболявания. Такива пациенти имат право на един преглед годишно при ревматолог, но с него проблемите не се решават, необходими са две или три посещения. Ако ние наблюдаваме заболяванията, то ревматологът само ще коригира терапията и хората няма да се разкарват от кабинет на кабинет.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново