Липсват ваксини за бебета и деца на 6 години

Публикувано на чт, 18 юни 2015
826 четения

Във Великотърновска област липсват задължителните ваксини за бебета и деца на 6 години, съобщиха джипита. Това потвърдиха и от РЗИ, откъдето лекарите се снабдяват с препаратите. Нина Стоянова от отдела за противоепидемичен контрол обясни, че за бебета се използва шествалентна ваксина. Тя се заменя с петвалентна, която е в наличност. Ваксината е против дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Шестото заболяване в шествалентната ваксина е хепатит В, за което има отделна ваксина. Така бебетата трябва да се бодат два пъти. Или пък майките трябва да търсят в аптеките шествалентни ваксини, които да купуват, ако не искат децата им да изостават от задължителния имунизационен календар. Проблемът е, че аптеките не продават тези препарати.
Що се отнася до 6-годишните деца, които трябва да бъдат ваксинирани с 4-валентната ваксина, която липсва, те могат да почакат дори година, тъй като за тях това е реимунизация и не е фатално, каза Стоянова. Тя допълни, че доставките на ваксини зависят от здравното министерство, което провежда търговете.
Проблемът с недостига на ваксините не е от вчера, припомни д-р Христо Димитров, председател на сдружението на джипитата в областта. Преди няколко месеца ни предупредиха да спрем да реваксинираме и да използваме ваксините само за първични имунизации, уточни д-р Димитров. Той коментира още, че м.г. е имало същата липса и тогава от здравното министерство са обещали до края на 2014 г. да бъдат проведени обществените поръчки. Ако не се яви кандидат, има процедура, която дава възможност да се направят директни доставки. Явно и това не е направено, въпреки че главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обеща, че в началото на 2015 г. да бъдат проведени търгове и до месец-два да има ваксини.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново