Лекари спасиха 15-годишна родилка с кръвоизлив от тумор в устата

Публикувано на пн, 20 Апр. 2015
2087 четения

Лекари от реанимацията на великотърновската болница спасиха 15-годишна родилка с кръвоизлив в устата, съобщи началникът на отделението д-р Пламен Маринов. Бременната в 36-та гестационна седмица Стела отишла на зъболекар миналата сряда, защото имала кървене около един зъб. Стоматологът спрял кървенето, но се усъмнил, че може да е тумор и изпратил момичето в спешна помощ на МОБАЛ, откъдето бременната била настанена в родилното отделение. Там гинеколозите решили да извадят бебето оперативно, тъй като кървенето в устата продължавало и можело да застраши живота на плода.
Поради загубата на кръв, след това родилката била преместена в реанимацията на болницата.
Животът ѝ беше на косъм, направихме няколко тампонади, за да намалим кръвоизлива, обясни д-р Маринов. Единственият изход бил специалист по лицево-челюстна хирургия да оперира тумора. Тъй като в МОБАЛ няма такъв, бил повикан лекар от “Пирогов”. Сега Стела се възстановява, но след това трябва да постъпи в “Пирогов” за допълнителни изследвания. Решила е да изостави бебето си – момиченце, в дом.
За последните 20 години това е вторият случай със стоматологичен кръвоизлив, каза още д-р Маринов. Преди 5-6 години ромка си извадила зъб с вилица и получила кръвоизлив. Но жената имала и възпаление на венците и не могла да бъде спасена. Новата апаратура в реконструираната реанимация много ни помогна за родилката, заяви шефът на отделението. Той коментира, че в страната няма консултант по лицево-челюстна хирургия. От “Пирогов” на добра воля изпратили техен специалист.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново