Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” участваха в престижен медицински форум

Публикувано на чт, 27 окт. 2022
475 четения

Лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търнов направиха впечатляващо участие в авторитетен медицински форум в Бургас. Д-р Сибила Маринова, д-р Ваня Лъчезарова, д-р Теодора Шишкова, д-р Станчева и д-р Чергиланов участваха в конгрес, който стартира на 20-и и продължи до 23 октомври. Проведени бяха три форума – XXII Национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение, VI Национална конференция по ентерално и парентерално хранене и X Национална конференция за изследване и лечение на болката.
Събитието бе открито от председателя на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. Във форума се включиха и други страни – Румъния и Македония.
Лекарите от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” взеха участие на втория ден. С голям интерес медици от цялата страна посрещнаха презентацията на д-р Станчева на тема “Отвикване от апаратна вентилация при синдром на Менделсон с Адаптивен вентилационен режим (AVM)”. Материалът е направен на базата на опита от конкретен клиничен случай от великотърновската болница, свързан с 23-годишен младеж, който е бил хоспитализиран за два месеца в реанимацията на МОБАЛ. След денонощните усилия на лекарите от отделението, пациентът живее втори живот. Младежът е приет след опит за самоубийство, придружен с тежки усложнения от аспирация на стомашен сок в белите дробове.
“Пациентът е открит часове, след като е приел различни видове медикаменти. Бил е в кома и тъй като няма рефлекси и съзнание, е аспирирал стомашно съдържимо в белия дроб. Всъщност големият проблем беше масивната белодробна аспирация, нанесла много тежки поражения в белия дроб. Нарича се синдром на Менделсон и е много тежко усложнение, защото PH-то на стомашното съдържимо е киселинно и вливайки се в белия дроб, освен че може да причини задушаване, поразява дихателните пътища – бронхите, алвеолите, всичко. Смъртността е много висока”, е коментарът за случая на началника на реанимацията в търновската болница д-р Сибила Маринова.
“Изборът на AVM в дадения клиничен случай осигури безопасна и оптимална апаратна вентилация, плавно отвикване от респиратор. Въпреки лошата прогноза пациентът плавно е деканюлиран и е изписан за домашно лечение с възстановено ефективно дишане, стабилна хемодинамика, раздвижен, захранен и без кислородна зависимост”, обясни д-р Станчева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново