Лекари изправиха на крака жена с фрактура на гръбначния стълб

Публикувано на пн, 19 сеп. 2022
1153 четения

66-годишна пациентка с фрактура на прешлен на гръбначния стълб беше вдигната на крака чрез метода вертебропластика, извършена в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във В. Търново. Това е втората подобна процедура, извършена от началника на неврохирургията д-р Николай Мойнов и лекаря специализант в същото отделение д-р Преслав Петков.
Първата интервенция беше приложена на 59-годишната пациентка, получила фрактура на първи лумбален прешлен след падане от височина. Жената постъпва с много силни болки и невъзможност да се движи. След оперативната интервенция, продължила 30 минути, болките отзвучават, пациентката е раздвижена и е изписана. Жената успява да възстанови движенията на долните крайници в пълен обем.
“След интервенция на гръбначния стълб ме изправиха отново на крака само за два дни”, споделя пациентката. На 11 септември е извършена втората процедура. “Не можех да се движа, даже не успявах да се обърна, да стана даже не смеех и да си помисля. Доверих се на д-р Мойнов и само два дни след процедурата отново се вдигнах на крака. Когато си тръгнах от болницата, се чувствах стабилна и напълно раздвижена. Благодаря на великолепния екип на д-р Мойнов. Всички медици от болницата ми даваха надежда, че отново ще бъда пълноценен човек”, разказва втората пациентката, при която е приложен иновативният метод.
“Предимството да си специализант в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е, че ти се дава възможност за придобиване на практически умения в по-голяма степен от много други болници. Специализирам във великотърновската болница от 4 г. и вече се чувствам сигурен в уменията си. За мене екипността е много важна и съм радостен, че имам възможността да работя с д-р Мойнов. Той ме обучава да работя самостоятелно, с модерна апаратура и съвременен метод. Аз асистирах на д-р Мойнов за двете вертебропластики и съм доволен от резултата, който постигнахме в екип”, споделя д-р Преслав Петков.
При вертебропластиката в прешлена се инжектира вещество, което до 10 мин. се втвърдява и по този начин го заздравява. От значение за пациента е, че манипулацията спира изцяло наличието на болка. Вертебропластиката е показан предимно при жени с остеопороза и травматични увреди на прешлените, а консумативът, използван при процедурата, се поема изцяло от НЗОК. Плюсът при този метод е, че с минимален болничен престой пациентът се възстановява бързо и запазва трудоспособността си.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново