Лекари и специалисти от четири области участваха в семинар за ваксинопрофилактиката

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
262 четения

Близо 40 общопрактикуващи лекари от областите В. Търново, Русе, Търговище и Габрово участваха в конференция на тема “Ваксинопрофилактиката през 2023 г. – новости, проблеми и предизвикателства”. Във форума в старата столица се включиха и медицински специалисти от РЗИ – В. Търново. Конференцията бе организирана от Управителния съвет на Сдружението на общопрактикуващите лекари и РЗИ.
Д-р Кремена Пармакова от дирекция “Опазване на общественото здраве и здравен контрол” в Министерството на здравеопазването запозна присъстващите с Националните програми за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст, програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка и профилактиката на ротавирусните гастроентерити, както и с имунизационния календар.
Фармацевтични компании презентираха своите продукти, а адвокат Калина Михайлова, експерт в медицинското право, представи ваксинопрофилактиката от юридическа гледна точка – права и задължения на лекари и пациенти.
Всички професионалисти се обединиха около мнението, че ваксинопрофилактиката е важен елемент от грижата за здравето както на отделния пациент, така и на цялото общество, в която ключова роля заема общопрактикуващият лекар.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново