Кардологичната болница планира създаването на екип за лечение на белодробна емболия

Публикувано на пт, 3 Ное. 2023
569 четения

Специализираната болница по кардиология във В. Търново планира създаването на екип за лечение на пациенти с белодробна емболия, съставен от инвазивен кардиолог, клиничен кардиолог, анестезиолог-реаниматор и сърдечен хирург. Това заяви административният директор на лечебното заведение д-р Влатко Глигоров. Ръководството на болницата планира също да развие програмата за “Превенция на мозъчния инсулт чрез диагностика и лечение на стенозата на сънната артерия” в сътрудничество с общопрактикуващите лекари. Предстои и създаване на програма за намаляване на риска от ампутации при болните със захарен диабет, ранна диагностика на болните с риск от критична исхемия, възстановяване на кръвоснабдяването на крайниците и лечението на рани. Това стана ясно по време на отбелязването на 15-ия рожден ден на специализираното лечебно заведение.
Кардиологичната болница във В. Търново е открита на 31 октомври 2008 г. От тогава до сега през нея са преминали 40 720 пациенти. От тях 3640 са с остър миокарден инфаркт, а 2217 души са прегледани или консултирани по програмата “Грижа за Вас” в малките населени места в региона.
По време на пандемията от COVID-19 в болницата се лекуват 286 пациенти, част от тях диагностицирани с инфекцията. След отшумяване на пандемията започват да постъпват пациенти с т. нар. пост ковид, което налага създаването на програма “Живот след ковид”, в рамките на която се извършват безплатни прегледи. Досега са направени над 1800 прегледа на хора, получили усложнения, след като са изкарали инфекцията.
От СБАЛК организират и редица инициативи, свързани с повишаване на информираността на гражданите относно сърдечносъдовите заболявания и начините за превенция. Правят и т. нар. клиники на открито, в които измерват кръвното налягане на всички желаещи.

На рождения ден на болницата присъстваха десетки пациенти, спасени от медиците

Един от тях е 62-годишният Велко Вълчев от Лясковец. За него датата 4 август 2022 г. се оказва съдбовна, тъй като без да страда от сърдечно заболяване, внезапно е покосен от инфаркт. Неговата съпруга успява да го закара до Специализираната болница по кардиология във В. Търново, където е поет от екипа от специалисти.
“Велко е един от многото пациенти, на които сме успели да помогнем. Той, влизайки при нас в болницата, изпадна в клинична смърт. Установихме, че е с миокарден инфаркт и започнахме реанимация със сърдечен масаж, включихме го на апаратна вентилация, за да поддържаме дишането. В ангио залата установихме виновната за инфаркта артерия и предприехме необходимите действия”, разказа кардиологът д-р Мариана Генчева.
След стабилизирането на Велко се оказва, че няма спомени за случилото се и не разпознава дори близките си, което налага допълнителна работа, докато се възстанови паметта му.
Инфарктът винаги настъпва внезапно, разказва д-р Владимир Николов. Допълва, че за тези 15 г. са имали случаи на пациенти, които получават инфаркт на място в болницата, влезли без никакви оплаквания.
“Най-доброто за пациент с инфаркт е т.нар. златен час. Колкото повече време минава от инцидента, толкова повече шансовете да помогнем намаляват. Доказано е, че ако се вземат навременни мерки през първия един час след началото на инфаркта, животът на пациента не само може да бъде спасен, но и последствията да се минимизират. Самото заболяване води и до други последствия в организма, но се радвам, че екипът на тази болница имаме възможност до голяма степен да компенсираме това и за възстановяването на пациентите се включват и други специалисти – ендокринолози, рехабилитатори и др.”, разказва д-р Николов.

Сред спасените пациенти е и Димо Мочев от В. Търново

“През 2020 г. се разболях от Covid-19 и случайно попаднах тук. Изкарах тежко заболяването, но благодарение на д-р Николов и колегите му съм все още жив”, споделя Димо. Сред благодарните пациенти е и Асен Млъзев, също от В. Търново. “Искам да благодаря на целия екип на болницата за високия професионализъм. Благодарение на тях вече 13-ата година живея втори живот, след като преживях инфаркт. Поклон и хиляди благодарности към всички тях”, сподели Асен Млъзев.
На празника бе и 76-годишният Йордан Гърдев от В. Търново, който разказа, че преди да получи инфаркт, не бил пил никога хапче и се чувствал здрав. На 10 юни 2022 г., връщайки се от кв. “Бузлуджа” към “Чолаковци”, усетил неразположение и седнал на беседката пред блока. След като взел един валидол, решил да се прибере вкъщи, чувствайки се значително по-добре. “През нощта около 04,00 ч. усетих, че ме облива студена пот и една тежест в гърдите. Обадих се на внучката, защото мислех, че си отивам. Тя и нейното момче дойдоха и се обадиха на Спешна помощ”, разказва Йордан Гърдев. След прегледа е насочен за хоспитализация, но той категорично отказал и поискал да се прибере вкъщи. По настояване на близките си постъпва в Специализираната болница по кардиология, където веднага е приет и започват лечение.
“Пожелавам на целия екип здраве и благополучие. Тези прекрасни хора преди 15 месеца направиха така, че да мога днес да участвам на отбелязването на 15-годишнина на болницата. Думата благодаря не е достатъчна”, сподели с вълнение Йордан Гърдев, който зарадва екипа с торта, специално приготвена за празника.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново