Как да облекчим болките в ставите?

Публикувано на чт, 30 мар. 2023
928 четения

Болките в ставите възпрепятстват много ежедневни дейности и пречат на пълноценния начин на живот. Причините са много – от износване и прекалено натоварване до артрит и ревматизъм. Онлайн аптекa Galen ни споделят няколко начина, чрез които можем да облекчим болката в ставите.

Упражнения при болки в ставите

Редовните упражнения подобряват мобилността на тялото ни. Кардио тренировката е отличен начин да намалим болката и да подобрим здравословното си състояние. Въпреки че не се фокусира само върху ставите, тя подобрява кръвообращението и намалява възпаленията.

В случай, че предпочитате спорта на открито, препоръчваме плуване и йога. Във водата има по-малко налягане върху ставите, което води до отслабване на болката и увеличава възможността от движения. Йогата е изключително полезна за подобряване на гъвкавостта. Някои пози са специално предназначени за подобряване на здравето на ставите, като например поза “куче гледащо надолу”.

Консултирайте се с лекар или физиотерапевт преди да започнете да правите упражнения, особено ако имате сериозни ставни проблеми. Специалистите ще ви помогнат да изберете подходящите движения за вашето здравословно състояние.

Лекарства за облекчаване на ставните проблеми

Такива могат да бъдат медикаменти от групата на незабавните обезболяващи като аспирин, парацетамол или ибупрофен. Някои от тях се продават без рецепта в аптеките. За по-тежки случаи, когато болката е предизвикана от артрит, ревматизъм и други заболявания, могат да бъдат предписани специални лекарства за стави.

Препоръчват се и други средства за облекчаване на болката: кремове, мехлеми и гелове, които се нанасят директно върху кожата на ръцете, краката, колената и лактите. Те съдържат активни съставки като ментол, който намалява възпалението. Съществуват и специални продукти за отстраняване на усещането за дискомфорт, като например терапевтични ленти и компреси.

Важно е да се има предвид, че никое от тези средства не може да замени лекарските предписания. Винаги се консултирайте със специалист, преди да започнете да приемате лекарства или други продукти за облекчаване на болката в ставите.

Топла и студена терапия

Този метод се прилага с помощта на топли или студени компреси. Могат да се закупят от аптеката или да се направят в домашни условия.

Топлата терапия е най-ефективна при хронични болки вследствие на износени ставите. Използва се за подобряване на кръвообращението и релаксация на мускулите. Осъществява се чрез топли бани, горещ компрес или чрез специална лампа.

Студената терапия е ефикасна при остър физически дискомфорт: травма или извиване на ставата. Прави се чрез ледени кубчета, спрей или хладна бутилка. Не се препоръчва да се прилага продължително време, за да не наруши кръвообращението в засегнатата област.

Какво е добре да ядем при болки в ставите?

Освен лекарства и упражнения, здравословното хранене може да има голям принос за отстраняване на неприятното усещане за болка в ставите. Ето някои от най-добрите храни, които помагат за намаляване на възпаленията:

 1. Риба
  Рибата, особено сьомга и сардели, съдържа високи нива на Омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за подобряване гъвкавостта.
 2. Орехи
  Богати на витамин Е, орехите значително могат да намалят усещането за дискомфорт.
 3. Плодове
  Препоръчваме ягоди, малини и череши, Те съдържат антиоксиданти, витамини и фибри, които помагат за намаляване на токсините в организма.
 4. Зеленчуци
  Зеленолистните зеленчуци, като спанак и зелена салата, са богати на антиоксиданти, витамини и фибри.
 5. Бобови култури
  Съдържат много протеини и магнезий, който е важен за здравето на мускулите.
 6. Яйца
  Богати на витамин D, който укрепва костите. Намалява риска от развитие на остеопороза.

Тези храни са отличен избор на хората, които търсят начини да облекчат дискомфорта в ставите. Храната сама по себе си не може да замести лекарствата и другите методи за лечение на заболявания, но здравословната храна е важна за хората със ставни проблеми.

Билки с положително въздействие върху ставите

Някои от най-популярните билки, които се използват за успокояване на възпаленията и тъканите са куркума, индийско орехче, босилек, розмарин, чай от коприва и живовляк.

Куркумата е известна със своите противовъзпалителни свойства и се използва като естествен начин за облекчаване на болка. Може да се консумира като подправка в храната или под формата на чай за по-силен ефект. Индийското орехче се счита за една от най-ефективните билки за предотвратяване на инфекции.

Босилекът, розмаринът и чаят от коприва съдържат антиинфламаторни и антиоксидантни свойства. Успокояват и заздравяват лакътните и тазобедрените стави. Живовлякът е богат на глюкозамин и хондроитин, които поддържат здравето на колянната тъкан.

Хранителни добавки за здрави стави

Освен билките, съществуват и хранителни добавки, които подпомагат здравето на костите. Една от тях е глюкозаминът, който е основна съставка на хрущяла. Помага за подобрението на неговата здравина и улеснява движението. Друг пример е МСМ, съкращение от метилсулфонилметан. Укрепва ставните тъкани, като същевременно осигурява по-добра гъвкавост и мобилност.

Хранителните добавки се предлагат в различни форми – таблетки, капсули, течности или на прах. Възможно е да има различни инструкции за прием на всяка от тях в зависимост от производителя на продукта.

При глюкозамин и хондроитин е необходимо да приемаме за период от няколко месеца, преди да забележим ефект. При други добавки, като магнезий, облекчението се усеща още в първите дни на прием. Следвайте указанията на етикета и се консултирайте с лекар или фармацевт за препоръки.

Обърнете внимание на качеството на хранителните добавки. Изберете продукти от утвърдени производители, които са тествани и сертифицирани – това ни съветват от онлайн аптека Galen.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново