Илиян Венков – управител на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович”: „През ноември се очаква да заработи ТЕЛК към свищовската болница“

Публикувано на пт, 1 сеп. 2023
5464 четения

– Г-н Венков, кое наложи разкриването на ТЕЛК към болницата в Свищов?
– Идеята за разкриването на ТЕЛК е да бъде в полза на хората. Мисията ми като управител още от встъпването ми в длъжност, след като бях зам.-кмет в Общината, е да върнем доверието на хората към болницата. И след като за тези 3 години доста неща се промениха в положителна посока, решихме да се нагърбим и с това предизвикателство, виждайки колко много хора се нуждаят от тази услуга. За това решихме да подадем заявление до РЗИ, които чрез Министерство на здравеопазването одобриха искането ни да разкрием ТЕЛК към МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” и разрешението вече е факт. На първо време комисията ще е от трима лекари – специалист по вътрешни болести, по кардиология и неврология. Ще имаме на разположение и психиатър, впоследствие можем да включим и допълнителни специалисти.

– Кога се очаква да започне работа ТЕЛК?
– Първо предстои обучение на екипа. В тази връзка смятам да привлечем експерт, който е работил дълги години в ТЕЛК, за да можем да задвижим нещата. След обучението чрез платформата на НЕЛК се очаква около ноември комисията да заработи. Осигурени са и необходимите помещения, така че нека гражданите да проявят малко търпение.

– Каква е ситуацията в момента в свищовската болница спрямо времето, в което поехте управлението през 2020 г.?
– Състоянието на болницата, когато поех управлението, в действителност беше доста сложно, тъй като имаше стари задължения в размер на 1,2 млн. лв. Имаше и голям кадрови недостиг в този период. Но нещата постепенно се подредиха, успяхме да привлечем нови кадри, а към момента лечебното заведение няма нито един просрочен лев задължения. Възнагражденията се изплащат в срок и без закъснение. Успяхме да увеличим заплатите на персонала. Медицинските сестри получават 1600 лв. основна заплата. Имаме няколко медицински сестри, които идват от Плевен и работят при нас на втори трудов договор.
Болницата в Свищов е едно от малкото лечебни заведения от своята категория, което успя да достигне възнагражденията, заложени в Колективния трудов договор. Но като управител на лечебното заведение смятам, че дори тези заплати в момента са недостатъчни за лекарите и специалистите по здравни грижи.

– А как се справяте с недостига на лекари, което е основен проблем на всички лечебни заведения?
– Радвам се, че успяхме да привлечем доста млади лекари, които вече са част от екипа ни. Началникът на вътрешно отделение е млад лекар, той е кардиолог, съпругата му също е кардиолог. Това са д-р Дарко Стояновски и д-р Десислава Кръстева-Стояновска. От Общината първоначално ги подкрепиха с общинско жилище, след което семейството си закупиха собствено.
Във връзка с привличането на кадри болницата сключи договор с двама лекари, които специализират в момента в Плевен, единият дерматология, а другият физиотерапия.
Също така чрез Агенция “Миграция” осигурихме работа на двама чуждестранни лекари. Единият е д-р Уаейл Мохамед Хадад от Судан. Към екипа на болницата се присъедини и д-р Гирай Гювен от Турция, той е завършил медицина в Плевен и е гастроентеролог.

– Имате ли нужда от допълнителни кадри?
– Със сключването на новия рамков договор ни предстои да разкрием няколко нови неща. Едното е гастроентерология, освен с д-р Гювен ще разполагаме и с още двама гастроентеролози, за да можем да обслужваме по стандарт съответните клинични пътеки за подобно отделение. Предстои ни също увеличаване на нивото на компетентност на Отделението по педиатрия от първо на второ. През тези три години именно детското отделение беше едно от застрашените от закриване, както и отделението по хемодиализа заради липсата на лекари, но успяхме да привлечем специалисти. Отделението по физиотерапия се наложи временно да затвори, тъй като завеждащият лекар почина от ковид. Загубихме и пулмолога д-р Иванова и действително имахме сериозни трудности за осигуряването на необходимите специалисти и запазване на някои отделения. В момента болницата разполага с двама пулмолози – д-р Тасева и д-р Трифонов.

– Освен недостига на кадри какви са проблемите пред общинските болници?
– Предизвикателствата пред тази категория лечебни заведения са да можем да ги съхраним и смятам, че в това отношение в Свищов успяхме да го направим. Имам идеи за внедряването на нови неща като оборудване и привличане на нови лекари. Общинските болници няма как да наскочим себе си, разчитаме и на помощта на Министерство на здравеопазването и разпределянето на средства по Наредба 3 за т.нар. отдалеченост. Работим добре с Общината и разчитаме на помощ за поддръжката на големия сграден фонд на болницата, за което се изисква и решение на Общинския съвет. В момента предстои да бъде направено техническо обследване на сградата и ще се търсят средства по европейските програми за подобряване на енергийна ефективност.

– Каква е равносметката до сега? Успяхте ли да върнете доверието на хората към болницата?
– С оглед увеличения брой пациенти смятам, че е така. В болницата постъпват и много пациенти, които преди това се лекуваха в други градове. Тук искам да отбележа, че погасяването на всички задължения на болницата се случи благодарение на труда на хората, работещи в нея. По този начин успяхме и да увеличим заплатите и да сме конкурентоспособни на другите общински лечебни заведения.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново