Хроничната обструктивна белодробна болест е една от водещите причини за смъртност у нас

Публикувано на чт, 17 Ное. 2022
2649 четения

Тютюнопушенето и интензивното и продължително излагане на прахови замърсители са най-честите причини за развитие на Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това информират от Регионалната здравна инспекция по повод 16 ноември – Световен ден за борба с ХОББ. Мотото тази година е “Да запазим белите си дробове здрави”. Специалистите посочват, че някои химикали и замърсяването на околната среда повишават риска от развитие на заболяването или могат да влошат симптомите на пациентите, страдащи от него.
Хроничната обструктивна белодробна болест е сред най-разпространените заболявания и една от водещите причини за смъртност в България. Това е заболяване на белите дробове, което се характеризира с огра ничение на въздушния поток в дихателните пътища – частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.
Най-често срещаните симптоми са наличие на хронична кашлица с или без отделяне на храчки, затруднено дишане, придружено с бърза умора. Често болестта остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми (напр. т.нар. “пушаческа кашлица”) за нормални.
Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10 % от населението над 40-годишна възраст. Болните с ХОББ най-често са мъже, над 50 години, пушачи, които се оплакват от кашлица, отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух. Диагнозата се потвърждава чрез функционално изследване на дишането (спирометрия). Радикално лечение не съществува, има само контрол върху симптомите на заболяването, което може да подобри качеството на живот на болните, допълват от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново