Гастроентерологията на областната болница навърши 50 години

Публикувано на пн, 6 Ное. 2023
457 четения

Гастроентерологията в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” навърши 50 години. По този повод бивши и настоящи лекари, медицински сестри и санитари се събраха, за да отбележат годишнината.
Отделението е открито на 1 ноември 1973 година и от тогава до сега се затвърждава като едно от водещите в Централна Северна България.
Първият началник на отделението е д-р Цони Цонев, а Тодорка Раянова е първата старша сестра на отделението, която преди точно 50 години приема първия пациент. За своя радост Раянова заедно с колегите си отбеляза и половинвековния юбилей.
“В началото бяха назначени няколко лекари, а аз бях единствената медицинска сестра, санитари нямаше нито един. Така започнахме да събираме екип, обикаляла съм съседните села и така намерихме санитари. Постепенно започна да се събира колективът и на 1 ноември 1973 година официално открихме III вътрешно отделение, което през 2007 година стана отделение по гастроентерология”, спомня си старша медицинска сестра Раянова, която посвещава 26 години от живота си на отделението.
През 1990 година ръководството на отделението поема д-р Найден Найденов, а от 2012 година до този момент началник е д-р Яна Колева. Тя започва работа като участъков лекар под ръководството на лекарите от III вътрешно отделение през 1986 година и от тогава до днес целият й професионален път е свързан с него.
Днес д-р Колева успешно ръководи гастроентерологията, в състава на която са шестима лекари, сред които двама специализанти, като всички от тях работят ехографска и ендоскопска диагностика. Трима са със специалност “Гастроентерология” и един със специалност “Вътрешни болести”.
“През всички тези години специалността “Гастроентерология” се разви много. Когато аз започвах работа, ендоскопската диагностика навлизаше, впоследствие се разви ехографската диагностика”, разказва началникът на отделението д-р Яна Колева.
Съвременната гастроентерология е много близка до хирургията, а през последните десет години предизвикателствата пред лекарите са изключително сериозни.
“Работим с изключително добра техника, с видеосистеми. Това даде възможност гастроентерологията, освен като диагностична специалност, да се развие и в терапевтична посока. Осъществяват се полипектомии, кръвоспирания, а това води до бързото излекуване на пациента.
Успяхме да развием и хепатологичната насоченост, като благодарение на съдействието на водещи клиники от София ни беше разрешено да подготвяме, да стадираме и да изпращаме пациенти с хроничен B и C хепатит за лечение. Т.е. на пациентите от Велико Търново и региона по този начин се спестяват едни дълги пътувания до София, неудобства при подготовката и лечението им. Отделението участва активно в редица програми в режим на клинични проучвания в областта на “Хепатология” и специфични възпалителни заболявания на тънки и дебели черва, което дава едно самочувствие на работещите колеги, нови познания, възможност за нови контакти и развитие”, допълва още д-р Колева.
Юбилеят на гастроентерологията уважиха изпълнителният директор на болницата д-р Даниел Илиев, медицинският директор д-р Галина Гарева и главната сестра Йорданка Минекова.
“Вече половин век вие неуморно работите за развитието на една от основните структури на областната болница, усъвършенствайки себе си като специалисти и внедрявайки най-съвременните методи на лечение. Благодарение на тези ваши усилия пациентите намират тук сигурност и спокойствие за своето здраве, а отделението категорично се нарежда сред водещите в Централна Северна България”, приветства всички, чийто професионален път е свързан с отделението, д-р Даниел Илиев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново