Фондация „Не си сама“ помага на жените, борещи се с рак на гърдата

Публикувано на вт, 18 окт. 2022
806 четения

„Ракът не е присъда, а просто диагноза. Това е път, който трябва да бъде извървян“, споделят Горица Василева и Даниела Енчева от фондация „Не си сама“, която подкрепя жените, борещи се с рак на гърдата. В Световния месец, посветен на битката с най-честото злокачествено заболяване сред дамите, двете разказват, че това е и единствената подобна организация в област В. Търново. От създаването си през 2019 г. до сега фондацията има своята малка общност от силни момичета, които взаимно си дават кураж и си помагат. Убедени са, че освен подкрепата на близките и семейството, всеки от тях се нуждае и от приятелски протегната ръка на човек, преминаващ през същото изпитание. Именно това събира Горица и Даниела – две жени с различни професии, обединени от тежката диагноза „рак на гърдата“.

„Идеята за фондацията се роди след като се запознахме. Двете сме минали трънливия път на заболяването и след като на няколко пъти попаднахме в ситуации, в които ни потърсиха жени, знаещи за проблема ни, се оказахме в позицията на съветващи. Тогава решихме да направим нещо, което да е в помощ на нас и всички останали, предвид факта, че в града и региона няма друга подобна организация“, разказва Горица Василева.

Даниела Енчева, която е психолог по професия, споделя, че е диагностицирана със заболяването през 2018 г. „Първата мисъл, която ми мина е, че аз не познавам нито един човек, който да е жив след тази диагноза и това ми подейства доста стресиращо. И започнах целенасочено да търся живи примери на момичета, които се борят с това заболяване. Така се запознахме с Горица“, връща лентата назад Даниела, която дава името на фондацията. Допълва, че открит навреме ракът е лечим, но освен терапията от изключително значение е и грижата за психичното здраве и положителната нагласа към случващото се. За това във фондация „Не си сама“ предлагат индивидуални психологически консултации.

Статистиката показва, че в България броят на жените с рак на млечната жлеза нараства,

като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. За 2021 г. регистрираните случаи на рак на гърдата за област В. Търново са 1895, от които новооткрити са 115. Сред най-честите рискови фактори за развитие на заболяването са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на млечната жлеза, генетично предразположение и др. Затова препоръката на онколозите, а и на всички, преминали през болестта, е провеждането на редовни профилактични прегледи, тъй като ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Горица и Даниела разказват, че всяка жена, прекрачила прага на фондация „Не си сама“ идва с различни въпроси – от търсенето на информация за специалист до това как е преминало при тях лечението, за съвети и др. Във фондацията се предлагат и перуки за временно ползване от жени, които не могат сами да си осигурят такива. „Хубавото е, че доброто се възнаграждава. Две от жените, на които бяхме помогнали след това дариха перуки на свои близки и познати, с което наборът ни се увеличи“, споделят двете дами. Признават, че макар и трудно, фондацията успява да се справя сама с издръжката и режийните разходи. От Община В. Търново им предоставили помещение в сградата на бившия Пионерски дом, което с помощта на своите близки, успяват да го ремонтират и превърнат в приветливо място за срещи, беседи и други занимания, свързани с дейността им. Там се провеждат и часове по пилатес.

„Още от самото начало искахме да включим някаква практика, която да помага за рехабилитацията след оперативната интервенция. За целта водя часове по пилатес, защото колкото и тривиално да звучи, спортът е здраве. А пилатес е практика, която освобождава мисълта и подобрява психичното здраве, дава тонус и добро настроение“, разказва Горица. Допълва, че именно спортът й помага да премине по-лесно през изпитанието, а днес заниманията по пилатес са се превърнали в начин на живот. „Това беше моят път, аз не спрях да спортувам. Дори започнах да правя неща, които преди операцията никога не бях правила. Заложих точно на това, което ми казаха да не правя, а именно да огранича физическите дейности, и благодарение на това много бързо се възстанових“, допълва Горица. Казва, че някои от дамите, посещаващи часовете го правят с цел превенция, като по този начин подкрепят фондацията и нейната кауза.

Горица и Даниела са категорични, че човек никога не трябва да се предава, а да си поставя нови и нови цели. А всяка една от жените във фондацията е стимул за всички останали да се борят. „Ако човек търси отговори защо на него му се случва, това няма да му помогне. Битката си наша, борим се, побеждаваме и продължаваме напред“, казва с усмивка Даниела. А съветът им към жените е да не пренебрегват профилактичните прегледи и при съмнение за проблем, винаги да търсят лекарска помощ. Всеки, който иска да се присъедини към организацията или да ги подкрепи в благородната инициатива, може да ги открие във фейсбук – Фондация „Не си сама“, както и на място в бившия Пионерски дом в старата столица.

Весела БАЙЧЕВА

сн. личен архив

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново