Фалшива кампания събира средства за трансплантация на българи в Германия

Публикувано на пт, 24 Апр. 2015
447 четения

Фалшива кампания събира средства за трансплантация на трима българи в Германия, алармира Агенцията за трансплантация към МЗ. В момента в интернет се разпространява неверен призив за събиране на средства от името на Асоциация на трансплантираните и оперираните “Бъдеще за всички”, която категорично отрича публикуването на такава информация за зов за помощ.
Във фалшивия призив се посочва още, че за трите трансплантации са необходими по 80 000 евро, като до момента са осигурени едва 12 500 евро. За събиране на парите е посочен SMS на кратък номер “1985” с текст на латиница “BAYPASS”. Накрая е написан адрес на името на асоциацията.
Въпреки многократните позвънявания на “Янтра ДНЕС” на телефоните, никой не отговаряше вчера през целия ден.
Д-р Мария Христова, директор на дирекция “Регистри, информация, контрол и развитие на трансплантациите” към Изпълнителната агенция по трансплантации, обясни, че има конкретна процедура на одобрение за лечение на пациенти в чужбина. Освен това има и национален фонд за такова финансиране. Пациентите с тежки заболявания минават през много процедури, за да бъдат одобрени за лечение в чужбина и това става само ако българската медицина не може да се справи със случаите.
Що се отнася конкретно до трансплантацията на сърце на тримата българи, посочени във въпросния призив, такива чакащи нямаме, каза д-р Христова.Тя добави, че в две национални болници в България от години се правят трансплантации на сърце и резултатите са много добри.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново