Епидемия от вирусен кератит във В. Търново

Публикувано на ср, 11 мар. 2015
8663 четения

Епидемия на вирусен кератит избухна във Велико Търново, стотици получиха възпаление на роговицата на окото, съобщи офталмологът д-р Николай Иванов. Епидемията дошла от Севлиево, където има много болни и очното отделение на болницата е затворено. Д-р Иванов обясни, че много великотърновци работят в заводите на Севлиево, и най-вероятно вирусът е тръгнал от там. След това очното заболяване се е разпространило и във Велико Търново. Стигна се дотам, че хората от цели улици в Севлиево дойдоха на прегледи при нас, затова уведомих тамошната служба на РЗИ да предприеми противоепидемични мерки, каза още д-р Иванов. Една от мерките е била да се затвори очното отделение на болницата. Сред пациентите са деца, учителки, медицински сестри, работници, служители и др.
Великотърновският офталмолог обясни, че вирусният кератит е много сериозно заболяване, защото при заразяване цялата роговица започва да помътнява от гнойни инфилтрати и ако те не се лекуват, зрението се засяга, а може и човек да ослепее. Основно пациентите се оплакват от внезапно възникнали болки в очите, сълзене. В някои случаи се появява зачервяване и спазъм на клепачите. Възможни са и усложнения като увеит и иридоциклит, които са тежки очни заболявания.
Д-р Иванов апелира при подобни симптоми хората да не се самолекуват, а да потърсят специалист. Лечението е комплексно и зависи от етиологията на заболяването. Използват се антивирусни капки за локално приложение, които се прилагат по определена схема. По-рано у нас се внасяха доста антивирусни препарати, но сега има само един вид капки срещу херпес. Затова с комбинация от антибиотици и търпение на пациентите офталмолозите блокират вирусния кератит.
Емидемията вече намалява, но продължават да идват още заразени с очния вирус, коментира д-р Иванов. Според него е необходимо пациентите да спазват стриктно лечението и да избягват прашни помещения. Те могат да забавят терапията.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново