Елена може да стане първият град в страната с “пироговче” по норвежки модел

Публикувано на вт, 17 мар. 2015
838 четения

“Пироговче” по норвежки модел да бъде изградено в Елена, предлага кметският екип. Идеята вече е представена пред депутата от Реформаторския блок и зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов, който я е предоставил на здравния министър. На 13 март в София разговаряхме с д-р Петър Москов по концепцията и получихме пълната му подкрепа, заяви вчера кметът на Елена Дилян Млъзев.
Ако това се случи, ние ще бъдем първият град в страната с подобен център за спешна помощ, отчете кметът. В момента в сградата на фалиралата болница се намират филиалът за спешна помощ, сдружението на лекарите специалисти, хосписът и центърът за деца с увреждания. Лекарите използват рентгеновата апаратура и клиничната лаборатория на бившия стационар, но е необходима още една високопроходима линейка за обслужване на труднодостъпни села в района. Освен това е необходимо “пироговчето” да разполага с 5-6 легла, където да се настаняват спешно болните. След като за няколко дни премине острата фаза на заболявания като инсулт, инфаркт, пневмония, епилепсия и др., пациентите ще бъдат транспортирани до близките болници във В. Търново, Г. Оряховица или на други места, което зависи от състоянието им, разказа Млъзев.
Тази модел на спешна помощ го видях в Норвегия на работен семинар, където е масова практика да има малки болници за спешна помощ между съседните общини, посочи кметът. В случая моделът може да се приложи много удачно и за Елена и Златарица, където има над 160 малки селца. Що се отнася до финансирането, издръжката да бъде държавна, както на областния център за спешна помощ във Велико Търново.
Кметът припомни, че от 2010 г. болницата в Елена е закрита и сагата ѝ по ликвидацията продължава в съда. Стационарът има управител със заплата от общинския бюджет, а практически статутът на лечебното заведение продължава да е в несъстоятелност. На 9 януари 2015 г. изтече едногодишният срок, даден от съда на кредиторите да внесат средствата за покриване на разходите по несъстоятелността. Те са доста, но един от тях поиска този срок да бъде удължен, за да внесе неговата сума. И макар ВТОС да постанови делото за приключено, последната дума ще има Апелативният съд.
Според Млъзев и ВТОС процедурата по несъстоятелността е приключила и следва сградата на бившата болница да стане държавна. Тогава МЗ може да се разпорежда със собствеността или да прехвърли правата на общината. В момента най-големите кредитори са НАП, медиците с неизплатените заплати и фармацевтични фирми. Дълговете към тях са за над 1 млн. лв. Част от задълженията вече са изплатени чрез разпродажба на имущество, тъй като преди три години имаше синдик. Но сега синдик няма и общината харчи пари за отоплението на сградата. Иначе инсталациите ще бъдат разграбени, а и там работят медици от останалите здравни служби.
Надяваме се нашата идея да бъде одобрена в рамките на реформата за спешна помощ, каза Млъзев. Според него крайно време е да се осигури адекватна здравна помощ за балканския район. Сега за здравето на десетки хиляди хора се грижат трима джипита, трима фелдшери и една линейка.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново