Eлектронни цигари, раздавани безплатно в британски болници, помагат на пушачите да се откажат

Публикувано на вт, 9 апр. 2024
111 четения

Инициативата помага на 22 000 души годишно в борбата с вредния навик

Раздаването на безплатни стартови пакети за електронни цигари на пушачи в болничните отделения за спешна помощ помага на повече хора да спрат да пушат, установи проучване, финансирано от Национален институт за проучване на здравето и грижите в Англия/NIHR/, проведено от учени от Университета на Източна Англия между януари и август 2022 г. в 6 отделения за спешна помощ в Обединеното кралство и публикувано през март 2024 година в Emergency Medicine Journal. Изследователският екип се надява инициативата да бъде разпространена в болниците в цялата страна и прогнозира, че това може да доведе до още 22 000 души, които да отказват тютюнопушенето всяка година.

Общо 972 пушачи са взели участие в проучването, всички от които са посетили спешна помощ по различни причини. Те са били разпределени на случаен принцип на две еднакви групи. Първата получава съвети, стартов пакет за електронни цигари и насочване към местни служби за спиране на тютюнопушенето. Втората –  само писмена информация за  наличните на местно ниво услуги за спиране на тютюнопушенето.

Проучването установява, че хората от първата група са 76% по-склонни да се откажат в сравнение с втората група, като 6 месеца по-късно почти 1 от 4 души, получили стартовите пакети, казват, че са спрели да пушат. Тези, които са ги получили, но не са се отказали напълно, е по-вероятно да са намалили броя на изпушените цигари.

 „Спешните отделения в Англия приемат повече от 24 милиона души всяка година, от които около една четвърт са настоящи пушачи. Посещението в спешното отделение предлага ценна възможност за хората да бъдат подкрепени да се откажат от тютюнопушенето, което ще подобри шансовете им за възстановяване от всичко, което ги е довело в болница, и също така ще предотврати бъдещи заболявания, казва Д-р Иън Поуп от UEA’s Norwich Medical School и лекар по спешна помощ.

Координаторът на проучването проф. Кейтлин Нотли от UEA’s Norwich Medical School допълва: „Много хора, които пушат, искат да спрат, но им е трудно да успеят в дългосрочен план. Електронните цигари имитират изживяването от пушене на цигари, защото се държат в ръка и генерират пара, подобна на дим, когато се използват. Те могат да бъдат подходяща възможност за подпомагане на хората да се откажат от тютюнопушенето, дори ако са опитвали и са се провалили в миналото.“

Великобритания е сред страните, които залагат на подхода за намаляване на вредата от тютюнопушенето, чрез замяна на цигарите с  научно обосновани по-малко вредни алтернативи.

През април 2023 година правителството на Великобритания стартира и първата в света програма за отказ от тютюнопушене чрез раздаване на 1 милион безплатни стартови комплекти за вейпинг.

Не искаме децата да се пристрастяват към каквото и да е от ранна възраст. Но за възрастните вейпингът е значително по-малко вреден от тютюнопушенето. Вече разполагаме със силни доказателства от Оксфордския университет, че в сравнение с никотиновите дъвки или лепенки, вейпингът е значително по-ефективен като инструмент за отказване. Смята се, че благодарение на електронните цигари, годишно между 50 и 70 хиляди души в Великобритания спират да пушат”, каза тогава Нийл О’Брайън, заместник-министър на здравеопазването на Острова.

От години Обединеното кралство е лидер в областта на намаляването на риска от тютюнопушенето, като авторитетни здравни органи като Агенцията по обществено здраве (Public Health England) заявяват, че електроните цигари са 95% по-малко вредни от пушенето на конвенционални цигари.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново