Двама със СПИН са регистрирани в областта през януари тази година

Публикувано на пн, 9 февр. 2015
467 четения

Двама души със СПИН са регистрирани през януари 2015 г. в областта, сочи справка на РЗИ във Велико Търново. За миналата година са открити четирима серопозитивни, а за по-миналата – трима. Пак за януари през кабинета за безплатно консултиране на РЗИ са преминали 55 души, от които 28 мъже. Пациентите са били на възраст между 16 и 59 години.
Във връзка с Деня на влюбените – 14 февруари, специалистите от здравната инспекция са подготвили интересни образователни инициативи. В трите дена преди празника ще стартират партита и презентации за превенция на СПИН и употреба на алкохол в Горна Оряховица, Велико Търново и Златарица, в които се включват младежки клубове, доброволци от БМЧК, общините и Младежкият дом. Скечове, игри, танци и много музика са включени в програмите, а в градовете ще има и благотворителни базари. Вечерта на 14 февруари на Стамболовия мост във Велико Търново ще литнат светещи фенери, ще има и огнено шоу.
До декември 2014 г. в страната са регистрирани 2025 души, които живеят със СПИН, сочи справка на здравното министерство. Новооткритите са 195 или средно всяка година у нас се заразяват около 200 души с ХИВ. Мъжете са четири пъти повече от жените, а най-малкият серопозитивен е на 13 години.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново