Два ротаракт клуба проведоха кампания, посветена на месеца на мъжкото здраве

Публикувано на пн, 4 Дек. 2023
51 четения

Ротаракт клуб В. Търново и Ротаракт клуб София Балкан проведоха информационна кампания, посветена на месеца на мъжкото здраве. Кампанията се проведе в рамките на ноември, който е определен за месец на мъжкото здраве в световен мащаб и бе насочена към повишаване информираността на обществото, относно здравните проблеми при мъжете, в т.ч. рак на простатата, рак на тестисите и психичното здраве.
Според информация на Световната здравна организация, ракът на простатата е най-често диагностицираното онкологично заболяване в България през 2020 год. (13,7 %) и е най-често срещаният рак сред мъжете (24,3 %). Годишно се диагностицират средно около 2500 нови случая на рак на простатата.
Информационната кампания бе реализирана с видеоклипове, в които лекари специалисти по урология, разясняваха значението на профилактичните прегледи, рисковите групи, при какви условия и след каква възраст посещението при уролог е задължително, както и планиране на лечението.
Членовете на Ротаракт клуб В. Търново и Ротаракт клуб София Балкан, изказват благодарност на лекарите от отделението по урология при Военномедицинска академия – гр. София, в т.ч. доц. д-р Кремена Петрова, д-р Петър Петров, д-р Виктория Тодорова, д-р Константин Христов и д-р Огнян Гъцев, които записаха видеоклипове и помогнаха кампанията да се осъществи.
Организаторите благодарят и на една от големите лаборатории, която има клонове в редица градове на страната и предостави безплатни изследвания с туморен маркер PSA на пациенти от Велико Търново и София.
Макар месецът на мъжкото здраве да изтече, проблемите със здравето на мъжете не приключват. Организаторите на кампанията „Месец на мъжкото здраве с Ротаракт”, приканват мъжете да обръщат повече внимание на здравето си и при най-малкото съмнение да посетят уролог.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново