Донорът от Великотърновска област даде живот на двама

Публикувано на пт, 6 Окт. 2017
378 четения

67-годишният мъж от Великотърновска област, който изпадна в мозъчна смърт в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” преди дни и стана донор, даде живот на двама тежко болни. Органите са превозени до София с авиотранспорт на ВВС.
Единият от бъбреците на мъжа се е оказал неподходящ, но другият е трансплантиран успешно на И. М. на 62 години от Стара Загора в УМБАЛ “Александровска”. Пациентът е бил на хемодиализно лечение от 12 години.
От началото на тази година в болница “Александровска” са направени 19 трансплантации – 4 от жив донор и 15 от трупен донор.
В същото време във ВМА е бил присаден черен дроб на млад мъж на 28 години, като донорът е също 67-годишният мъж от Великотърновско. Трансплантацията е извършена от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Операцията е продължила 6 часа, като младият мъж е в добро състояние. Той е бил в последна фаза на чернодробна цироза. За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб, а за 2017 г. досега те са 7.
Над 1100 българи чакат за трансплантация, като 994 от тях се нуждаят от нов бъбрек. 47 болни чакат за черен дроб, 32-ма – за сърце, а 12 души имат нужда от бял дроб. Регистрирани са още 11 болни за трансплантация на панкреас, но все още у нас такива операции не се извършват.
За миналата година в България са извършени едва 57 трансплантации.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново