Доктори пълнят здравните досиета на пациентите с фалшиви диагнози

Публикувано на вт, 10 Ное. 2015
912 четения

В болниците доктори оперират ненужно, само за да се вземат пари от касата, твърди адвокат Таушанов.

адвокат Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

В досиетата на пациенти в здравната каса се пълни с неверни диагнози и фалшиви заболявания – хипертонии, диабет, неврологични и психиатрични болести, включително и шизофрения. Проверките показват, че въпросните пациенти въобще не са преглеждани, тъй като техни подписи в амбулаторните листи липсват, но касата не е признала тези нарушения и е платила за фиктивната дейност. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” адв. Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Според него това пречи на гражданите да работят и да се застраховат. Като ти лепнат етикета, че си психично болен, кой ще те вземе на работа? Сега се търси механизъм как да се поправи тази невярна информация. Освен това в болниците доктори оперират ненужно, само за да се вземат пари от касата. В последните месеци се говори за въвеждане на персонален пръстов идентификатор на всеки пациент. Ако тази система предотврати подобни проблеми, ще бъде добре за всички. Ще се знае дали има истински преглед, лечение, закупуване на лекарства. Защото чекирането на личните карти на пациентите в болниците, което бе въведено, за да намали фиктивното отчитане на лечението, не е понижило хоспитализациите, категоричен е адвокатът.
Българинът продължава да не се интересува за здравните си права, коментира още шефът на БАЗП. Той разказа, че на практика хората се жалват постфактум, когато вече са пострадали от лекарски грешки. Не мога да скрия, че имаме доста жалби за нарушени права при лечението на пациенти, на които оказваме правна помощ. Има откази за терапия в чужбина и в тази връзка сме спечелили всички дела за забавено лечение с кибер нож. Имахме случай на отказ за лечение в Германия на млада пациентка с нехочкинов лимфом. У нас преживяемостта на това заболяване е най-ниска от цяла Европа – само 39 %. Тази жена искаше да се лекува в Германия, където прилагат пет медикамента, а не четири, както в България, където липсва най-важното лекарство в схемата за терапия. Имаме още четири спечелени дела, пак за отказ на лечение в чужбина на деца. В случаите им е необходима специфична имунотерапия, която у нас не се прилага, а и в България възможностите са изчерпани.
Таушанов обърна внимание на здравословния живот на българина като гаранция за добро здраве и отчете, че по телевизията непрекъснато ни занимават с професионален спорт като футбол, волейбол, бокс, тенис и др. Но колко хора играят тези игри? Това е високо спортно майсторство – 200 души играят, а 2 млн. ги гледат. Какво от това?Децата не се вдъхновяват, нямат условия да спортуват в квартала, в училище. Наистина има частни спортни зали, но те струват пари. Да, организират се двигателни кампании веднъж годишно, някой ги финансира. Но това не променя дневния режим да учениците и хората, които трябва да спортуват най-малко три пъти в седмицата.
Но не е само спортът, за дълголетието решаваща е ролята и на здравословното хранене, посочи шефът на пациентската организация. Той допълни, че още през лятото от БАЗП са разговаряли с посланика на Англия у нас – Ева Хопкинс, и са поискали да бъде поканен Джейми Оливър, който да реализира у нас своята програма по здравословно хранене, подобна на тази във Великобритания, Америка, Австралия и др., като стартира демонстрации и състезания по готвене в различни градове на страната. Оливър е известен английски кулинар и телевизионен водещ. С шоуто си “Голият готвач” обикаля страните, води и телевизионното предаване “Кухнята на Джейми”, което се излъчва в 40 страни, готви на английския премиер. А готварската му книга за здравословното хранене се радва на все по-голям успех. По този повод вече има голям интерес от страна на деца и родители това да се случи и у нас. Смятам, че в тази насока има какво да свършат медиите и администрацията за популяризиране на тази инициатива. В тази връзка Таушанов упрекна медиите, че по-рядко пишат за успехите, кой какви операции е направил, кого е спасил, каква е профилактиката, какви са новостите. Вместо това се вдига шум за закъсняла линейка, какво е станало в кабинета на доктора, все периферни теми. Я вижте какво става в операционните, всеки ден там се спасяват стотици болни. Това мълчание не стимулира младите лекари да останат в България, те отиват в чужбина и не се връщат, защото тук не е оценен трудът им.
Шефът на Асоциацията за закрила на пациентите коментира и предложението на здравния министър Петър Москов у нас да се въведе данък “вредни храни”. Подкрепяме тази инициатива на здравното министерство да се въведе такъв данък, защото сме наясно, че целта е не толкова да се събират пари, а да се подтикват хората да обърнат по-голямо внимание на храненето, особено на децата. Над 35 на сто от българчетата са затлъстели, имат ендокринни болести, диабет, сърдечносъдови заболявания, гастроентерологични проблеми още в детската градина. Децата не водят здравословен живот, под 5 процента от тях спортуват.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново