Детелинки с послания получиха великотърновци по повод Световния ден на психичното здраве

Публикувано на вт, 11 окт. 2022
106 четения

Разноцветни детелинки с послания и съвети за позитивен начин на живот бяха раздадени на граждани в парк “Колю Фичето” във В. Търново по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Инициативата е на експертите от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивен информационен център по наркомании към него. Екипът на Превантивния център бе посрещнат с интерес от деца и възрастни в парка. На видно място бяха разположени информационни материали за това защо е важно да се грижим за себе си, а всеки желаещ можеше да си направи забавен тест за скрининг на психичното здраве.
Целта на инициативата бе да привлече вниманието върху проблема за опазване на психичното здраве, който в България все още се неглижира. Не случайно в редица държави този ден преминава под мотото “Няма здраве без психично здраве”.
“Време е тази тема да бъде разглеждана открито. Най-разпространените погрешни вярвания са, че хората с психични болести са опасни. От ключово значение е обществото да преодолее предразсъдъците към проблема и навреме да се търси психиатрична и психотерапевтична помощ, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството”, посочват организаторите.
Според данни на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4 % от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6,2 %, злоупотреби с вещества – 3,3 %. Статистиката показва, че у нас най-вече боледуват жените, които по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. Най-висок риск от заболяване от тежка депресия има в групата от 20 до 34 години.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново