Десетки великотърновци провериха как са със здравето в клиника на открито

Публикувано на чт, 16 Ное. 2023
409 четения

Десетки великотърновци на различна възраст провериха здравния си статус в клиниката на открито в парк „Марно поле“, организирана от Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция и Филиал Велико Търново на Медицинския университет „Д-р Параскев Стоянов“ – Варна. В петте импровизирани „кабинета“ за превенция на хроничните незаразни и заразни болести, и рисковите за здравето фактори, доброволци им измерваха ръст и тегло, кръвно налягане, кръвна захар, изследваха дишането на пушачите, а в мобилен кабинет се правеха консултации и изследвания за вируса на СПИН, хепатит В и С.
“Подобна клиника направихме миналата седмица в Г. Оряховица. Интересът към нея беше много голям. Успяхме да установим един лекуван хепатит С и това показва, че тестовете ни са надеждни. Изследванията са кръвни, а тестването става бързо. Те са необходими, защото знаем, че опасността от СПИН, хепатит В и С не е преминала, въпреки, че ковид измести тези проблеми. В момента все още има хора, които живеят с вируса на СПИН, има стигма спрямо тях и те не смеят да отидат до аптеките да си вземат лекарствата, а се знае, че колкото по-рано се направи теста за СПИН и хепатит и се установи заболяването, толкова лечението ще е по-успешно и те ще могат да живеят по-пълноценно“, посочи д-р Ана Ангелова, главен експерт в Дирекция „Надзор на заразните болести“ и завеждащ Кабинета за безплатно анонимно консултиране и изследване за СПИН. За изследването на кръвната захар тя посочи, че нормалните стойности са 3,35 до 6 милимола на литър при изследвания на гладно, а при хора, които са закусвали, до втория час след хранене кръвната захар нормално се покачва до 11 милимола на литър. При изследваните в Г. Оряховица миналата седмица са установени доста хора с високи нива на кръвна захар, но те са били с установен диабет.
„Продължаваме да работим с младите хора и да организираме инициативи за превенция на СПИН. Свързахме се с Младежкия Червен кръст, с Градския ученически парламент, с Интеракт. Младежите имат много информация и от други места, най-вече от интернет, но идват и доста хора, които на място в кабинета проверяват своя ХИВ-статус“, посочи д-р Ангелова, която допълни, че в Кабинета за безплатно анонимно консултиране и изследване за СПИН се правят също безплатни и анонимни изследвания за Хепатит В и С, сифилис и след известен период от време и хламидиаза.
При младите хора много чести са сексуално преносимите инфекции, особено предизвиканите от човешкия папилома вирус. Ранните полови контакти, особено необезопасените, могат да предизвикат не само заразяване със СПИН, но и с всички останали сексуално-преносими инфекции, някои от които нямат външна изява и носителите им могат да заразят много други. За два месеца е установен един случай на сифилис, много хора с хламидиаза, която обаче може да се предава не само по полов път и други болести, разказа д-р Ангелова.
В клиниката на открито по традиция се включиха и студенти второкурсници от Филиала на Медицинския университет в старата столица, които сприемат поканата присърце и дори е имало сърдити, че няма как да участват. Те се чувстваха уверени в работата си и комуникацията с гражданите, даваха съвети и консултираха. Това е от голяма полза за тяхната подготовка и по нататъчна реализация, защото видяха, че мястото на медицинската сестра не е само в лечебните заведения, а е важна и тяхната дейност по отношение на промоцията и профилактиката на социално-значимите заболявания.
„Надявам се, че ще можем да се включим и в мероприятията в по-малките населени места, които Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ на Община Велико Търново организират чрез тези скринингови изследвания. Където има нужда от здравни специалисти, бихме участвали с най-голямо удоволствие. Нека хората знаят, че във В. Търново се подготвят медицински сестри и акушерки, които ще са в помощ на гражданите“, посочи Даниела Тасева, зам.-дректор на Филиала на МУ във В. Търново. Тя допълни, че третокурсниците от Филиала на МУ на 1 декември ще проведат обучение на ученици от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ по въпросите за профилактика на СПИН.
Във връзка с Международния ден за тютюнопушене, част от клиниката на открито бяха и представителите на Общински дневен център, управляван от Фондация „Милениум“. Те бяха направили пункт, на който правеха изследване на въглеродния окис в издишания въздух на пушачите, които можеха да се възползват от функционално изследване на дишането.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново