Десетки пациенти прегледа доц. Добромир Сотиров в болницата в Горна Оряховица

Публикувано на нд, 25 сеп. 2022
624 четения

Десетки пациенти с различни оплаквания прегледа коремният хирург доц. Добромир Сотиров от понеделник до момента в болницата в Горна Оряховица. Специалистът преглежда пациенти от региона и ще участва в операции до 1 октомври. Доц. Сотиров заедно с колегите си от Отделението по хирургия вече извърши и безкръвна операция на жлъчен мехур. Оперирана беше 80-годишна жена, която още вечерта е могла да се движи и в понеделник ще бъде изписана. През новата седмица има насрочени още две лапароскопски операции, които ще извърши специалистът.
Сред преминалите прегледи пациенти са такива със жлъчно-каменна болест, иктерични пациенти (с проблеми на черния дроб), със заболявания на жлъчния мехур, с онкологични заболявания на храносмилателния тракт, както и такива в спешни състояния, които налагат безкръвни операции.
“Проведени са консултации, назначени са изследвания, част от пациентите ще бъдат хоспитализирани за допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата, като се включва модерния скенер тук. На някои от тях ще бъде насрочена дата за операция”, коментира доц. Сотиров.
Специалистът започва работа в Отделението по хирургия в МБАЛ като преглежда пациенти следобед от 12 до 16 часа всеки ден и поема спешни и планови операции, най-вече лапароскопски.
Целта е да се колаборира тясно с Гастроентерологичното отделение, както по отношение на диагностиката, така и на терапията на тези пациенти. Важно е, ако има необходимост от интервенция, да се избира най-щадящият за пациента метод, а именно лапароскопския”, коментира той. “Но има случаи, например при онкологични заболявания, когато диагностиката е закъсняла и туморът е много нараснал, изборът за използвания подход за операция, да е намален”, допълва доцентът, който има опит с лечението на тумори в коремната кухина. Той подчертава, че навременната профилактика и редовните прегледи гарантират и ранното установяване на здравословен проблем.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново