Д-р Янка Минчева, председател на РК на БЛС във Велико Търново: “Трябва да върнем доверието в Българския лекарски съюз”

Публикувано на ср, 28 ян. 2015
1249 четения

Д-р Янка Минчева е новият председател на Управителния съвет на лекарската колегия във Велико Търново. Тя беше избрана на общо събрание на лекарите на 23 януари. Родена е в Драгижево, учила е във Втора гимназия в старата столица, а после завършила медицина в София. От 1977 г. до края на 2014 г. работи в областната болница, започва като терапевт в бърза и неотложна медицинска помощ. През 1983 г. се преместила в отделението по физиотерапия и рехабилитация, а от 1996 г. е негов началник. В момента работи като физиотерапевт в МЦ “Невромедикс”.
Д-р Минчева признава, че искала да специализира кардиология, но се озовала в новия рехабилитационен комплекс с модерно за времето си оборудване, където са открити отделения по ортопедия, неврология и физиотерапия. Тъй като физиотерапевтите били малко, директорът на болницата д-р Цонев ѝ препоръчал да специализира физиотерапия и рехабилитация, за което не съжалява.
Д-р Минчева е член на Националния експертен борд по физикална медицина, има син, дъщеря и внук на 9 години. Съпругът ѝ е пенсионер.
– Д-р Минчева, поемате ръководството на лекарския съюз в трудно време на криза за реформи в здравеопазването. Какво ви мотивира да застанете начело на близо 900 лекари в областта и страхувате ли се, дали ще се справите?
– За уплаха не можем да говорим, защото от три години съм заместник-председател на лекарската колегия и отговарям за болничната помощ. Наистина отговорността е много голяма, но на общото събрание успяхме да сформираме много добър екип, с който ще работя съвместно. Дадох си сметка, че съм оставила добра следа с работата си в Лекарския съюз, защото ме подкрепиха и колегите от областната болница. Изборът ме мотивира още повече да работя с хъс, затова веднага в понеделник свиках председателството, което се състои от четирима души с мен. От миналото ръководство бяха останали някои спешни задачи, които трябва да свършим. Следващата седмица ще имаме заседание на целия Управителен съвет. В момента имаме много работа по издаване на удостоверения на лекарите, необходими при сключване на договори с РЗОК. Срокът е много кратък, до края на януари медиците трябва да подадат документи.
Искам да кажа още, че великотърновската лекарска колегия е работила винаги много добре и смятам това да бъде продължено. Имаме си принципни позиции, които не се влияят от политическата конюнктура и ще продължим да ги отстояваме. За съжаление много от колегите са обезверени и не вярват в Лекарския съюз. Разбирам ги, все ни обещаваха по-добро здравеопазване, а това не се случва. Затова трябва да върнем доверието в Лекарския съюз. За съжаление много лекари не следят нашата работа в управителния съвет на колегията, не са информирани за мероприятията и срещите. Затова ще ангажираме много повече делегатите на общото събрание, които да работят по-активно с колегите си по места.
– Здравният министър д-р Петър Москов обяви доста промени в здравната система, за които отдавна се говори. Смятате ли, че ще се случат?
– Големи са амбициите на министъра, поставил си е сериозна задача да извърши реформи, но мисля, че те ще се осъществят изключително трудно. Смятам, че качествена реформа в здравната система ще се случи, след като се реформира цялата държава. Много е лесно да се каже, че болниците у нас са много и трябва да останат не 300, а 50-60. Вярно, че лечебните заведения не са малко у нас и непрекъснато отварят нови, но предимно специализирани. А областните болници трябва да лекуват най-тежката патология дори на неосигурените пациенти. И всичко е за сметка на лимитираните бюджети. Колко години вече няма актуална здравна карта на страната, която да определя къде и какви болници са необходими. Има райони в страната, където на стотици километри няма лечебни заведения, и обратно – в близки райони има доста стационари.
– Казахте, че трябва да чакаме държавата да се реформира във всички области, а после и в здравеопазването. Не загубихме ли твърде много време в това чакане?
– Нито една сфера у нас не е реформирана дългосрочно. Винаги се правят половинчати промени, типични за определен политически мандат. Когато той свърши, всичко се изоставя. Смятам, че в здравеопазването трябва да има дългосрочна реформа, която да се изпълнява от всички правителства.
Реформата трябва да започне от спешната помощ, защото тя е преход към болничната помощ. Не мога да кажа дали отново спешните отделения трябва да се върнат към центровете за спешна помощ, както беше преди. Но този триаж, за който сега се говори, трябва да се въведе и да се отдифиринцират болните, според степента на спешност. Смятам също, че системата на тел. 112 е ефективна, ако не се злоупотребява. По проект си партнираме с румънски колеги и се запознахме с тяхната система за спешна помощ. Там няма забавяне на линейките, при инциденти се включва и пожарната служба с техника, има и парамедици, които са обучени да провеждат реанимационни мероприятия. При нас се правят промени на парче, кампанийно.
– Но всички опити за реформи досега се провалят от самите лекари. Предишните правителства и здравната каса се опитаха нещо да променят и веднага тръгват лекарски протести. Искат се все повече пари, дават се още и още, вече са над 3 млрд. лв. А деца умират на прага на болниците, връщани от докторите?
– Може би това е народопсихология. Лекарите много са лъгани и предавани досега, трудно вече вярват, а и още не сме видяли една цялостна здравна стратегия с конкретни срокове за изпълнение. Ето, криминализираха се нападенията срещу лекарите от страната на пациентите. Но колко нападатели са осъдени, в цялата страна по справка на здравното министерство са трима-четирима, а инцидентите са стотици. И тъй като нападенията са повече от малцинствата, може би виновни са политиците, че дадоха възможност за безнаказаност. Все пак сега с новото ръководство на здравното министерство имаме големи надежди за промени. Специализацията вече се извършва по друг ред, колегите могат да специализират в акредитираните болници по места. Но тези млади лекари трябва да бъдат обучавани наистина, да се включват във всички дейности, те ще ни лекуват утре.
– Вие сте работили винаги в болница. Какво трябва да се промени в лечението, за да стане по-качествено, което иска и здравният министър?
– Според мен трябва да се заделят повече средства за дейностите, отколкото за лекарствата. Едно болнично лечение с физиотерапия на заболяване на опорно-двигателния апарат струва 330 лв. И добре че пациентите идват във физиотерапията с лекарствата си за хроничните заболявания, изписани по рецептурни книжки. Иначе трудно ще се справим с тези 330 лв. Да не говорим, че в тази цена не е включен трудът на лекарите. Сега с новия рамков договор за 2015 г. смятам, че ристрикциите ще бъдат още по-големи. Фиксиран е един финансов лимит на болниците и ако той бъде надвишен, няма да се ограничават медицинските дейности, а ще се намалява тяхната стойност. По принцип болниците надхвърлят определените лимити и за да се компенсира тази надлимитна дейност, клиничните пътеки ще поевтиняват.
Същото се отнася и за доболничната помощ. Ако прегледът струва 18 лв. и лимитът за броя им е надхвърлен, хората няма да бъдат връщани за сметка на намаляване на цената, която ще стане 15 лв., например. Наистина тази година са завишени стойностите на някои пътеки за инфекциите, а също и за прегледи на джипитата, но вероятно след първото тримесечие ще има намаляване на цените. Зимата е период на повишена заболеваемост, чака ни и грип.
– Но все пак за компенсация 10 процента от джипитата, които лекуват качествено, ще получат бонуси по 5000 лв…
– Това е добра идея, но трудно може да се реализира, тъй като работата на джипитата не е еднаква във всички райони на страната. Колеги работят по селата, където няма специализирани заведения да изпратят пациентите. Нима този лекар не си върши работата добре? Друго е в големия град, където има всички специализирани медицински услуги. Затова е необходимо да се прецизират много добре критериите, по които ще се дават бонуси. А и те трябва да бъдат диференцирани според условията на труд. Иначе има опасност от разслоение между джипитата.
– Излезе информация, че Лекарският съюз е дал удостоверение за работа в чужбина на близо 550 лекари, отделно 574 сестри и акушерки са получили такъв документ от тяхната съсловна организация. Вие искали ли сте да работите в чужбина?
– Не съм искала да работя в чужбина, може би защото съм от друго поколение, когато се мислише за престиж на професията, радвахме се на резултатите от труда си и това ме е ръководело през целия стаж. Никога заплатата не е била на първо място. Да не говорим за корупция, която просто е немислима за мен.
– Д-р Минчева, вие сте член на Националния борд по физикална медицина, който определя политиката на лечение във физиотерапията. Как се случи така, че в болница ще се лекуват хора само с тежки вече артрозни заболявания, при които трудно може да се постигне подобрение, а тези, с по-леките промени, които могат да се забавят, ще ходят в доболничните физиотерапии, където безплатните процедури са ограничени и след това трябва да плащат?
– Не можахме да се преборим с това, което касата наложи, но НЗОК отчете много високо преизпълнение на приема на болни с опорно-двигателни заболявания по 244-та клинична пътека. Но проблемът не е в болничните отделения по физиотерапия, като великотърновското. Въпросът е, че специализирани болници са приемали на лечение много хора, които не са били болни. Стигнало се е до там, че на ден са влизали по 200 души. Това наложи ограничение. Според мен не е редно да се правят такива рестрикции, по селата има много такива болни, които трябва да ходят всеки ден в големия град, за да си правят рехабилитация. Тъй като това е свързано с големи разходи, хората просто не се лекуват и болестите се усложняват. Надявам се в бъдеще в борда да работим в насока за премахване на тези ограничения при болничното лечение по физиотерапия и рехабилитация.
– Сега се обсъжда закриването на ТЕЛК като тромава и бюрократична институция. Необходимо ли е това?
– ТЕЛК наистина е тромава, пациентите се разкарват по много кабинети за изследвания и документи и трябва да се облекчи системата. Но това предложение за закриване изисква широки обществени дебати на лекари и пациенти. Не трябва да се бърза, за да не се получи обратен резултат. Всеки лекар специалист може да даде медицинска оценка на пациента. Но наредбите за експертизата са много специфични и тези лекари трябва да ги познават.
– На отчетно-изборното общо събрание миналия петък снехте доверието си от централното ръководство на БЛС. Какви са мотивите?
– Често сме повтаряли “Долу политиката от здравеопазването”. А се случва тъкмо обратното. Ръководството на БЛС подписва съглашения с политически партии, което не бива да се случва. Едно от решенията на управителния съвет и прието на общото събрание е именно снемане на доверието от ръководството на БЛС. Смятаме, че то подписа най-лошия досега фиксиран бюджет с противозаконни лимити на всички нива. Недопустимо е председател на БЛС да иска намаляване на излишните разходи по клинични пътеки, но къде са те, къде остава конкуренцията и пазарното развитие в системата. Според нас е недопустимо също на лекарските събори да се прокарват определени тези, без дискусии по реалните проблеми, да не се спазват и нарушават приетите решения или да се подменят с други еднолично. Ние имаме качествени експерти, а те не се допускат да направят промени в нормативните актове. Освен това категорично е загубена връзката на централата с регионалните лекарски колегии и всяко наше решение се отхвърля. В същото време през последните два мандата на централното ръководство НРД само се предоговаря, като се неглижират проблемите на лекарите, които не работят по договор с НЗОК.
През май 2015 г. ще се проведе отчетно-изборен събор. Затова апелираме номинираните кандидатури за ръководство на БЛС предварително да бъдат изпратени до всички регионални колегии за обсъждане. Тези наши решения вчера изпратихме до Управителния съвет на БЛС и регионалните колегии в страната.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново