Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Болниците трябва да се окрупняват

Публикувано на пн, 8 юни 2015
502 четения

Трябва да вървим към окрупняване на лечебните заведения, които да обслужват пациентите изцяло, макар на този етап Лекарският съюз да е против  бързото сливане на болниците, съобщи във Велико Търново д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. Той присъства  на традиционните “Моллови дни”, които се провeдоха  в петък и събота. Проявата е организирана от Регионалната колегия на лекарите. В старата столица бе проведено и изнесено заседание на управителния съвет на БЛС.
Навсякъде по света и частично в Европа се върви към  обединяване на лечебни заведения. Аз съм наясно, че всяка нова идея у нас се приема аморфно и има съпротива, но това е част от българската народопсихология, каза още новият шеф на БЛС, избран преди месец. Според него с бюджет от 4,1 на сто от БВП не може да се очаква промяна във финансиране на здравната система, тъй като истинското ѝ остойностяване струва два пъти повече. Но качественото лечение струва пари и не може за него да се плаща двойно по-малко.
Д-р Грозев призна, че 3,050 млрд. лв. за здравната система не са малко, но въпросът е по какъв начин се харчат и в кои сфери  предимно се насочват. Според него трябва да се направи ревизия в лекарствената политика, в цената на клиничните пътеки, в алгоритмите за тяхното изпълнение и да се извадят дейности от болниците, които могат да се изпълняват в доболничната помощ. Но не да се ощетяват стационарите, а да се компенсират с по-високите цени на клиничните пътеки, уточни шефът на БЛС. Наложителна е промяна във философията на клиничната пътека, която вече е остаряла. Тя трябва да  регламентира качество на лечението и достойно заплащане на персонала в здравеопазването.
БЛС е против намаляване на цената на клиничните пътеки, каквито мнения се тиражират сега, коментира още д-р Грозев. Той определи като крайност евентуалното закриване на НЗОК  като разпределителна агенция на здравните вноски, каквито предложения се поставят в Парламента. Трябва да се помисли за допълнително доплащане, но от други застрахователни фондове.
Що се отнася до новото решение на МЗ  услугите да бъдат групирани в два пакета като задължителни и допълнителни, д-р Грозев обясни, че това е правилно. Друг е въпросът какви дейности ще влязат в тях. Българинът трябва да свикне вече, че плаща вноски за определени медицински услуги. За останалите трябва да се доплаща, каза той.
Шефът на БЛС съобщи, че на заседанието на управителния съвет в петък във В. Търново са отчетени първите успехи на новото ръководство на съюза. Санкциите за лекарите не са в закон, а регламент от рамковия договор, джипитата няма да раздават на пациентите уникалните кодове за достъп, както се предвиждаше, и др.
След заседанието на УС на БЛС  “Молловите дни” бяха открити тържествено. За особени заслуги към хирургията и създаване на великотърновска школа в областната болница бе награден 92-годишният проф. Александър Гюровски, който продължава да работи в павликенския стационар. Той не можа да присъства лично, но наградата “Д-р Димитър Моллов” получи неговият ученик д-р Иван Манчев.
В събота “Молловите дни” продължиха с кръгла маса за моралните и правните аспекти на трансплантацията. Следобед медиците посетиха Беброво, родното място на д-р Моллов, и поднесоха цветя пред неговия паметник.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново