Д-р Ваньо Шарков: “От година и половина е известно, че лекарството “Ривотрил” ще бъде спряно”

Публикувано на пн, 6 апр. 2015
1438 четения

От година и половина е известно, че лекарството “Ривотрил” ще бъде спряно. Това припомни във Велико Търново заместник-министърът на здравеопазването    д-р Ваньо Шарков по повод заявеното от пациентски организации намерение да съдят България, защото над 90 хиляди души остават без медикамент за лечение на епилепсия и тежки депресии.
Д-р Шарков обясни, че здравното министерство от години води политика за поевтиняване цените на лекарствата. 19 са държавите, по които България сравнява цените на медикаментите и избира най-евтините. Тъй като ние сме малък пазар, производителите отказват да ни продават някои позиции. Специално за “Ривотрил”, преди година и половина производителят “Рош” предупредил здравното министерство и Агенция по лекарствата, че спира доставките на медикамента. През това време пациентите е трябвало да преминат на други лекарства, а освен това към “Ривотрил” има привикване.
Вече има нов медикамент, но производителят не желае той да бъде реимбурсиран от Здравната каса. Регистрираната цена на заместителя “Клонарекс” е около 10 лв. Д-р Шарков припомни, че “Ривотрилът” е бил “натиснат” до цена 2 лв., но “Рош” не се съгласил и спрял доставката за България. Не мога да разбера, защо след като бе даден срок от година и половина, пациентите не потърсиха заместител, попита зам.-министърът и допълни, че “Клонарекс” ще бъде в аптеките до 10 април т.г.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново