Д-р Стефан Филев: “В началото на март МОБАЛ отваря нова реанимация и Първо вътрешно отделение

Публикувано на чт, 12 февр. 2015
1395 четения

В началото на март МОБАЛ отваря нова реанимация и Първо вътрешно отделение, съобщи д-р Стефан Филев, директор на областната болница. В момента в двете бази вървят усилени ремонти, като за целта са осигурени 790 000 лв. Откакто е открита болницата преди 40 г., за първи път се извършва такова преустройство на реанимацията. Изграждат се нови стаи със специални покрития, ще бъде монтирана централна мониторна станция и кислородна инсталация, а това ще повиши качеството на лечението. След ремонта на бившото рентгеново отделение в новата база, от Стара болница ще бъде върнато Първо вътрешно отделение. Така ще се спестяват разходи за изследвания и консултации и болните няма да се разкарват между двете бази.
Директорът не скри, че болницата има остра нужда от млади кадри. Имаме 161 лекари, от които около 65 % са на възраст между 50 и 65 г. Други 10 % от лекарите са между 64 и 75 г. Ако тези колеги напуснат, просто трябва да затворим отделенията, защото няма да отговарят на стандартите, коментира д-р Филев. Радостното е, че в болницата има новоназначени 7 лекари и това показва голям интерес към стационара.
Апаратурата за около 700 000 лв. е закупена в МОБАЛ за последната година и половина. Очакваме и нов кардиоангиограф, който струва 1,5 млн. лв., вече подготвяме залата, където ще бъде разположен, припомни д-р Филев. Преди дни е закупена последно ниво ендоскопска техника за урологията, където се работеше с апарати от 1980 г. Отделно са доставени нови операционни маси, анестезиологични апарати, респиратори за продължителна реанимация.
За м.г. болницата има просрочие на разходите за около 1,5 млн. лв. Здравната каса не ни е платила надлимитната дейност за декември 2014 г., това се отнася и за тази година през януари. За 2015 г. ще имаме и лимитирани бюджети, но засега заплатите ги изплащаме редовно, подчерта шефът на МОБАЛ. Той допълни, че един млад лекар започва със заплата от 750-800 лв.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново