Д-р Станимир Спасов: “Няма фрапиращи нарушения при детското хранене”

Публикувано на ср, 28 окт. 2015
450 четения

Няма фрапиращи нарушения при храненето в детските ясли и градини, детските кухни и училищните столове и бюфети в областта, съобщи д-р Станимир Спасов, директор на Териториалната агенция на БАБХ във Велико Търново. Това сочи анализ от проверките, започнали от началото на учебната година. Според шефа на агенцията с всяка година нарушенията намаляват, тъй като проверките на БАБХ се засилват, но има и контрол от страна на родители, запознати със здравното законодателство при храненето.
На много места в областта детското хранене се осъществява чрез фирми, които предварително сключват договори с училищните заведения. Поставени са изисквания, които фирмите трябва да изпълняват, иначе договорите се прекратяват. Така че изпълнителите се стараят да спазват наредбите за здравословното хранене, отбеляза още д-р Спасов. Той посочи обаче, че при проверка на едно училище е засечен хляб, който не отговаря на БДС стандарта. При друго учебно заведение пък е намерен кашкавал с неясен произход. При този случай се затруднява идентификацията на производителя и съдържанието на продукта.
В областта няма бракувани храни в детските заведения, а също и такива с изтекъл срок на годност, отчете д-р Спасов. Това изискване се спазва стриктно и се следи още както от фирмите доставчици, така и от ръководствата на детските градини и училища.
Като резултат от всичките проверки сме съставили само три предписания, коментира шефът на Териториалната агенция на БАБХ.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново