Д-р Сибила Маринова участва в Европейския конгрес по клинично хранене в Португалия

Публикувано на пн, 26 окт. 2015
1683 четения

Д-р Сибила Маринова по време на обучение на периферни нервни блокове на крайници под ехографски контрол.

Д-р Сибила Маринова, началник на реанимацията при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново, заедно с още 12 лекари от страната участваха в Европейския конгрес по ентерално и парентерално клинично хранене, който се проведе в столицата на Португалия – Лисабон. Във форума, освен анестезиолози, присъстваха още гастроентеролози, онколози, диетолози и други медицински специалности от много страни, тъй като клиничното хранене е важна част от медицината, обясни д-р Маринова. Имаше лектори от Италия, Испания, Франция, Русия, Англия, Германия и др. На третия ден от конгреса се проведе маратон на участниците в подкрепа на здравословния начин на живот. Дори в предварително изпратената ни програма имаше призив “Не забравяйте маратонките си!”
Д-р Маринова разказа, че при тежко болни пациенти се налага те да бъдат хранени през стомашно-чревния тракт или венозно, когато това не е възможно през устата.
Всъщност ролята на мазнините при лечебното хранене е била една от темите, предизвикала доста интерес от страна на медиците. Мазнините са в основата на клетъчната мембрана, в имунитета и призовавам всички, които правят диети, да не ги изключват от храненето, апелира д-р Маринова. Тя допълни, че когато тежко болните пациенти се захранят рано и с мазнини, те предотвратяват тежки инфекции, сепсис и пневмонии. Преди години клиничното хранене е било ориентирано към ограничаване на мазнините, но сега се набляга на тях, медицината постоянно се променя.
В конгресната програма бяха включени и т.нар. LLL курсове. LLL означава Life Long Learning – Обучение през целия живот.Това са практически курсове на различни теми, като – “Достъпи и техники за парентерално хранене”, “Хранителна поддръжка при метаболитен синдром”, “Парентерално хранене в домашни условия”, “Хранителна поддръжка в интензивните отделения”, “Хранителна поддръжка при спорт” и т.н., допълни анестезиоложката.
Според шефката на реанимацията, в отделението на великотърновската болница от доста време се прилагат трикомпонентните храни, които съдържат въглехидрати, аминокиселини и липиди. Това хранене води до по-бързото възстановяване на оперираните пациентите, защото в миналото много голяма част от тях не умираха от травмите, инфекциите и тежките операции, а от недохранване. Организмът, поставен при такива екстремни условия, има голяма нужда от калории и хранителни вещества, витамини и микроелементи, за да се възстанови от стреса. И ако болният не може да се храни през устата, ние му помагаме чрез парентерално хранене, обясни д-р Маринова.
Тя уточни, че в тази връзка болничната реанимация не може да си позволи да пести средства от такова хранене. Лечението е комплексно, хирургът е направил чудесна операция, а ние продължаваме също с адекватни реанимационни грижи. В случая спасяването на човешкия живот в болницата е екипно, обикновено в него участват както хирурзи, така и анестезиолози. Ако няма добра реанимация, какво като е направена перфектна операция? И не бива такива случаи да се използват за предизборна агитация, смята д-р Маринова.
Шефката на реанимацията съобщи още, че в края на септември д-р Илиева, завеждаща анестезиологичната структура към ОАИЛ във великотърновската болница, е била в Талин, Естония, за обучение на тема “Коагулация, хемостаза, антикоагуланти, кървене и овладяването му”. На форума са били засегнати основни проблеми в хемостазеологията (науката за кръвосъсирването), с които се сблъскваме всеки ден и които понякога, за съжаление, костват живота на пациента.
Началничката на отделението коментира също, че в момента в реанимацията наблягат на регионалните техники за упойки. Освен спиналната анестезия, която е рутинна практика за анестезиолозите, те започват да поставят комбинирани спинални и епидурални, епидурални с катетър упойки. Проведено е обучение с колеги от Русе. Тези анестезии могат да се използват за обезболяване и при раждане. Въобще рисковете при тях са по-малки от общата анестезия.
Новото е още, че ще правим и периферни нервни блокове на горни и долни крайници под ехографски контрол и с нерв-стимулатор. Все още нямаме ехограф, но се надяваме скоро да бъде закупен, отбеляза д-р Маринова. Обезболява се само определена част от крайника, където е необходима операция. Но тези анестезии могат да се използват и за следоперативно обезболяване, допълни шефката на реанимацията. Тези техники не са новост в анестезиологията, просто до сега не са се работели рутинно от болничните анестезиолози на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.
От 22 до 25 октомври 2015 г. в Несебър се проведе 19-ят Национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение с международно участие. В него участваха и анестезиолози от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Държа много на обучението на колегите и прилагане на новостите, отбеляза д-р Маринова. Амбициите са великотърновската реанимация да не отстъпва на университетските клиники в страната. Има отлична база и много добри анестезиолози.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново