Д-р Шарков обеща увеличение на заплатите в Спешна помощ с 20 %

Публикувано на ср, 3 Дек. 2014
471 четения

През 2015 г. увеличаваме заплатите в Спешна помощ с 20 процента, съобщи д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на МЗ. Той допълни, че тенденцията е през следващите 5 години това увеличаване да продължи и да бъде стимул за работа на медиците.
В системата се предвижда и ново оборудване с апаратура, с която да помагат на пациентите. Ще се използват средства по европейски програми, за които министерството е кандидатствало. И когато тези две неща станат факт, те ще бъдат мотив на лекарите да остават в системата, а също и да привличат млади кадри.
Имаме амбицията да подобрим спешното обслужване в трудните райони, но това ще стане постепенно, затова ще продължат да работят изнесените филиали на системата, каза още д-р Шарков.
Според новата концепция за Спешна помощ, приета вече от Министерския съвет, здравнонеосигурените пациенти ше имат право само на спешна медицина. Над 4 млн. българи са с редовни здравни вноски, а за останалите плащаме ние и това натоварва допълнително и изчерпва системата, отчете зам.-министърът.
За да се облекчи Спешна помощ, пациентите ще бъдат разделяни на групи, според здравословното им състояние, каза за “Янтра ДНЕС” д-р Шарков. Въвежда се моделът триаж, който ще отсява тежко болните от по-леките случаи. По този начин спешните отделения ще бъдат разтоварени и ще се спазват наистина указанията кой пациент е спешен и кой не.
Що се отнася до парамедиците, те имат място в организацията на спешната медицина, затова вече е започнало обучение, категоричен е зам.-министърът. Пациентите не бива да се страхуват от тях, тъй като вече са разработени инструкции за поведение и всеки момент те могат да се консултират с лекарите в медицинския център. В крайна сметка с оборудването на спешните филиали ще развием и телемедицината, като лекарят в спешното отделение ще вижда работата на парамедика. Няма да бъде лесно, но реформа трябва да има.
Д-р Шарков призна, че спешният телефон 112 не е адаптиран със системата и с него работят хора, които не са медици и не могат да определят тежестта на заболяването на даден пациент. Промяна трябва да има и затова ще се проведат разговори с МВР.
По повод на платената специализация на младите доктори тя ще отпадне. Ще бъдат направени промени в наредбата за акредитацията на болниците, които да назначават на работа младите специализанти.
Ще има корекции и в устройствения правилник на РЗИ, където при временна липса на директор ще го замества неговият заместник. Това и сега се прави, но не беше правно регламентирано, коментира зам.-министърът.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново