Д-р Христо Димитров участва на конгрес в Словения

Публикувано на чт, 11 юни 2015
639 четения

Председателят на Областното сдружение на джипитата във Велико Търново д-р Христо Димитров единствен от областта участва в Четвъртия конгрес на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа. Той се проведе от 4 до 7 юни 2015 г. в Любляна, столицата на Словения. В него участваха 800 лекари от Турция, България, Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватска и Словения, като българите са били 80.
Д-р Димитров, който е член на управителния съвет на Асоциацията, разказа, че на конгреса са разисквани теми като добрите международни практики за лечение на социално-значими заболявания – хипертония и диабет, какви са подходите за наблюдение и контрол, профилактиката за ранното им откриване и превенцията. Ние, българските лекари, сме на добро ниво по отношение на организацията и начина на работа, но сме ограничени от страна на здравната каса по отношение на регулативните стандарти и финансирането, каза д-р Димитров. Той уточни, че за по-добрата профилактика и диспансеризация на пациентите личните лекари много пъти са предлагали нормативни промени и включването на допълнителни изследвания. Но невинаги здравната каса е удовлетворявала предложенията.
В дискусиите, които проведохме, стана ясно, че у нас лекарите водим много справки, статистика, таблици и не остава време за пациентите. Искаме да лекуваме повече, това да бъде акцентът в работата ни, коментира д-р Димитров. На конгреса е коментирана и темата за агресията срещу лекарите и развитието на общата медицина. Не само в България има насилие срещу медици, този проблем е всеобщ на Балканите, отчете шефът на търновските джипита.
Това, което много е харесало на д-р Димитров от споделените идеи на научния форум, са обучителните работилници на македонските медици. В тях практически се обучават по-младите лекари, подбират се определени теми, за лектори се канят хабилитирани медици. Това се практикува и в България, дори имаме общо ръководство за поведение на Балканите, допълни д-р Димитров.
Асоциацията на лекарите по обща медицина в Югоизточна Европа е учредена през 2004 г. В момента председател на организацията е македонецът д-р Любин Шукриев, а един от зам.-председателите е доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново